Flegr o vývoji pandemie: Co nás čeká do další zimy? Varování před návratem chřipky!

Jaroslav Flegr

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

31. března 2021 15:40

Rok po první predikci zveřejnil Jaroslav Flegr další předpověď vývoje probíhající pandemie. Nemluví přitom zdaleka jen o hrozbách spojených s koronavirem, ale varuje také před návratem chřipky.

Podle aktuální predikce Jaroslava Flegra brzy skončí čtvrtá vlna. „Se vzestupem teplot výrazně poklesne infekčnost viru. Počet nově infikovaných osob klesne už během dubna pod dva tisíce denně a během května pod tisíc. Velkou roli v dalším poklesu (doufejme) sehraje preventivní PCR testování ve školách a v podnicích, a také před nejrůznějšími kulturními, sportovními a společenskými hromadnými akcemi,“ uvedl na facebooku.

Vědec tvrdí, že výrazně poklesne mortalita spojená s covidem a méně infikovaných bude končit v nemocnicích. Především pokles počtu pacientů na JIP ale bude nepříjemně pomalý. „Do nemocnic se nám také bude vracet nezanedbatelné procento z těch, co už z nich byli v minulém půl roce propuštěni po zdánlivém vyléčení,“ podotkl.

„Umírat na covid se tedy bude i v době, kdy už dosáhneme díky proočkování rizikové populace a částečnému promoření populace s rizikovým chováním kolektivní imunity. Ta by mohla nastat, až očkování či nemoc prodělá 50-60 % populace,“ konstatoval Flegr, podle kterého nepomůže ani propagace ze strany státu. Obává se spíš skandálů s prominenty, kteří budou při očkování předbíhat. Zároveň věří ve vznik tzv. covid pasů.

„S velkou pravděpodobností se už do konce léta objeví léky a léčebné postupy, které dokážou podstatně zvýšit šance nemocných na uzdravení. Objeví se vakcíny druhé generace nasměrované proti několika místům na povrchu viru. Imunitu proti nim už virus prostřednictvím mutací prolomí jen obtížně,“ poznamenal.

Přesto se dle Flegra objeví mutace, které obejdou imunitu navozenou očkováním, nemusí ale představovat velký problém, pokud se bude dostatečně rychle očkovat. Virus prý také může zmutovat do podoby, kdy jej nedokážou zachytit běžně používané testy.

„V zemích, kde bude dobře fungovat trasování (tedy asi ne v Česku) se budou šířit mutanty, které si budou pacienta šetřit – infikovaný bude vykazovat méně příznaků nemoci, bude však šířit nákazu po delší dobu,“ napsal.

Léto se údajně ponese ve znamení boje s importem „cizokrajných“ mutací a dezinformacemi namířenými proti vakcinaci či preventivnímu testování. Na podzim pak biolog očekává, že budou normálně otevřené obchody i restaurace a začne normální prezenční výuka. Epidemie údajně bude pod kontrolou až do nástupu zimního počasí.

„S ochlazením se však infekčnost viru opět zvedne a začnou se i u nás šířit ‚zlejší‘ zimní mutanty. Kolektivní imunita, která stačila z kraje podzimu, už v zimě stačit nebude – k jejímu zachování bude třeba mít imunních asi 80 % populace,“ vysvětlil Flegr s tím, že i v případě opětovného zavedení lockdownu však půjde o mírnější uzáběry.

Velkým problémem pak podle vědce bude na jaře 2022 vlna chřipky a dalších respiračních onemocnění, protože v populaci poklesla imunita proti těmto nemocem. „Já osobně se proto proti ní nechám poprvé v životě očkovat již letos,“ oznámil.

„Jestli nedorazí nějaký další dárek z Číny, tak už příští roky budou normální. Jen nám oproti minulým letům stoupne úmrtnost a nemocnost, a také klesne průměrná doba dožití. Vše toto v důsledku poškozeného zdraví nezanedbatelného procenta bývalých pacientů s covidem a také loňského a letošního mnohaměsíčního zhroucení preventivní a odkladné zdravotní péče. Tyto následky covidu a nepřiznané strategie promořování budou zřetelné ještě řadu let,“ dodal Flegr.

Témata: Jaroslav Flegr Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) chřipka nemoci