Velikonoční mazanec: Náš recept vám pomůže s přípravou svátečního pečiva!

Velikonoční mazanec

Autor: Pavel Krejčí

23. března 2024 12:38

Velikonoce se každým dnem blíží, do jejich začátku zbývá necelý týden. Lidé se už proto shánějí po mazanci, ať už přímo v pekárnách či supermarketech, anebo z vlastních zdrojů. Jak si oblíbené pečivo upéct doma? 

Mazanec
(230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, půl kostky droždí, 115 ml vlažného mléka, 60 g cukru, sáček vanilkového cukru, 70 g změklého másla, sůl, citronová kůra, vejce, hrozinky, loupané mandle)

Těsto vypracujeme z obou druhů mouky a cukru, vejce, másla, soli, citronové kůry a mléko. Na závěr vmícháme hrozinky a mandle. Těsto poté na 30 minut odložíme, aby vyzrálo. 

Následně ho vytvarujeme do tvaru bochánku, dáme na plech, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě alespoň hodinu (klidně však i tři) kynout. 

Vykynutý mazanec potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a na horní straně do kříže nařízneme. Pečeme minimálně 40, ale klidně až 50 minut na 160 °C. 

Témata: recepty Vaření Velikonoce