Belgičan nadýchal za volantem, ačkoliv nepil. Soud mu pokuty prominul

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

26. dubna 2024 20:16

Soud v Belgii zrušil čtyřicetiletému muži z Brugg povinnost platit dvě pokuty za řízení v opilosti. Muž uspěl s tvrzením, že alkohol produkuje jeho tělo kvůli vzácné poruše. Soud jeho argumenty uznal, řidič tak nadále může za volant. 

O případu informovala televize BFMTV. Muž dostal za poslední dva roky dvě pokuty za řízení pod vlivem alkoholu. Poprvé překročil limit, který činí půl gramu alkoholu na litr krve, o téměř čtyřnásobek, podruhé o trojnásobek. 

Podle právní zástupkyně Anse Ghesquiereové nicméně několik lékařů potvrdilo, že její klient trpí vzácnou poruchou nazývanou syndrom vlastního pivovaru (ABS). Prokázala se dosud jen u několika lidí po celém světě. Tělo postiženého člověka si samo vyrábí alkohol, zejména po konzumaci potravin s vyšším obsahem sacharidů, například pečiva, brambor nebo luštěnin.

Soud muže zprostil viny v obou případech, protože dospěl k závěru, že měl alkohol v krvi přičiněním "vyšší síly". Prokuratura má třicet dní na odvolání. "Máme z verdiktu radost, ale ještě není definitivní," zmínila advokátka. 

Obhajoba byla postavená i na tom, že muž nyní následuje speciální výživový režim, čímž předchází produkci alkoholu ve vlastním těle. Podle prokuratury by se zároveň měl vyhnout pití alkoholických nápojů. 

Témata: Alkohol řidiči Belgie