S důchody bude v květnu 2025 něco jinak! Co ovlivní nadcházející státní svátky?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

26. dubna 2024 11:00

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Nebude to hned prvního květnového dne na Svátek práce, protože výplatními termíny jsou sudé dny. Bude to až ve středu 8. května na Den vítězství, kdy si Česko spolu s dalšími státy po celém kontinentu připomíná konec druhé světové války v Evropě.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) s předstihem upozornila, že důchody s výplatním termínem 8. května budou vyplaceny s jednodenním předstihem již v úterý 7. května. 

Důchody jsou vypláceny bezhotovostním převodem na bankovní účet klienta, anebo v hotovosti prostřednictvím České pošty na adresu jeho bydliště. Klient si volí způsob výplaty důchodu při podání žádosti o dávku důchodového pojištění s tím, že kdykoliv později může požádat prostřednictvím okresní správy sociálního zabezpečení o změnu.

Důchody se vyplácejí dopředu, a to v pravidelných měsíčních lhůtách. Výplatní termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. ČSSZ zajišťuje výplaty důchodů také do zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem, kam se důchody vyplácejí k 15. dni v měsíci.

Témata: důchody důchodci