Není to jen teplota! Koronavirus může mít i tyto netypické PŘÍZNAKY!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. března 2020 10:16

Většina lidí si koronavirus spojuje především s horečkou a suchým kašlem. Příznaků, jak se nemoc projevuje, je ale mnohem více. A některé z nich lékaři teprve nyní objevují.

K hlavním příznakům tohoto onemocnění patří zvýšená teplota, kašel, dušnost, bolest hlavy a únava a bolest hlavy. Ne však každý s těmito příznaky je nakažen koronavirem. V takovýchto případech je nutné racionálně zvážit, zda jste mohli přijít s nákazou do kontaktu.

Na druhou stranu existují i příznaky, které by si mnoho z nás s koronavirem automaticky nespojilo. Nová studie publikovaná v Americkém gastroenterologickém žurnálu naznačuje, že u nakažených se mohou objevit problémy s trávením, jako například průjem či bolesti břicha.

Britská asociace otorinolaryngologů, která zastupuje ušní, oční a krční lékaře, pro změnu doporučila těm, kteří ztratí chuť nebo čich, aby se okamžitě izolovali. I to je jeden z příznaků nákazy, stejně jako záněty očních spojivek.

Psychické vyčerpání neboli duševní únava sice oficiálně není považována za symptom, ale je to další ze signálů, který u sebe zpozorovali nakažení pacienti. I na to by si lidé měli v souvislosti s dalšími příznaky dát pozor.

U nakažených se může dostavit i fyzická únava. Podle výzkumu Americké lékařské asociace únavu pociťovalo až 44 procent hospitalizovaných pacientů.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé