Na Česko se řítí epidemie! Jak se jí vyhnout a neonemocnět?

Nachlazení, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. ledna 2020 17:43

Nemocnost chřipkou a dalšími infekcemi v Česku stoupá, podíl nemocných ani nemocnost v krajích zatím ale nedosahuje úrovně epidemie. Za končící týden stoupla o necelých sedm procent na 1122 pacientů na 100 tisíc obyvatel.

Ve většině krajů lidí s akutními respiračními onemocněními přibývá, výjimkou je například Liberecký a Karlovarský kraj, kde jich v týdnu mírně ubylo.

Epidemie chřipky přichází každoročně, obvykle v lednu, loni až na počátku února. Onemocní až deset procent dospělých a pětina dětí. V sezoně na přelomu let 2018 a 2019 vyhledalo v České republice praktického lékaře s akutní respirační infekcí a chřipkou 996.000 lidí. Z toho 625 muselo být hospitalizováno na jednotce intenzivní péče a 195 z nich zemřelo.

V sezoně 2019/2020 na komplikace spojené s chřipkou zemřelo už několik lidí. Ve dvou případech zemřel pacient v Karlovarském kraji, po jednom v Libereckém a Středočeském kraji, vyplývá z vyjádření krajských hygieniků. Lidé podle lékařů nebezpečí chřipky podceňují, například v Karlovarském kraji se jich proti ní nechalo očkovat jen 2,19 procenta.

Nejúčinnější je specifická prevence aktivní imunizací, tedy očkováním. Nespecifická prevence formou zdravého životního stylu je obecně prospěšná, ale nemusí být v případě viru chřipky spolehlivá, pokud se setkáme s vysokou dávkou virů.

Vakcína obsahuje buď rozštěpený virus chřipky, nebo pouze antigeny, které jsou našim obranným systémem identifikovány jako cizorodé částice a vytváří proti nim protilátky a buněčnou paměť. V případě, že se náš obranný systém setká se skutečným virem chřipky, je prostřednictvím protilátek zneškodňován, a buď nedojde k rozvoji onemocnění vůbec, nebo probíhá pod výrazně mírnějším klinickým obrazem.

V době zvýšeného výskytu chřipkových onemocnění je doporučeno co nejvíce omezit pobyt na místech, kde se shromažďuje větší množství lidí. Jde zejména o místa, kde se setkávají lidé na veřejnosti, například kina, divadla, restaurace, ale i městská hromadná doprava.

Důležité je také myslet na zdravý životní styl. Zvyšte příjem vitamínu C, který se nachází například v pomerančích, grepech, citrónu nebo rajčatech, a vitamínu E, který najdete v máku, luštěninách, vaječných žloutcích a mléku. 

Nezapomeňte také na pravidelnou hygienu. Virus chřipky dokáže ve vzduchu přežít až 48 hodin, je proto důležité nejen pořádně větrat, ale i dbát na čistotu. Několikrát denně si myjte ruce teplou vodou s mýdlem, zejména po použití toalety, po kontaktu s penězi nebo poté, co se vrátíte domů.

Zbytečně si také nestrkejte ruce do pusy nebo do očí a nepůjčujte nikomu své osobní věci jako mobilní telefon nebo laptop, na kterých se virus může zachytit.

Myslete také na pravidelný přísun vody. Dehydrovaný organismus je náchylnější k infekci. Pomoci může i křen nebo česnek, které jsou označovány za přírodní antibiotika.

Témata: nemoci chřipka