Je tady léto! Lékaři jsou zděšeni tím, co nás čeká!

Léto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

21. června 2019 11:44 | Aktualizováno: 22. června 2019 13:22

V Česku oficiálně začíná léto, a to s sebou přináší již klasicky nejen letní prázdniny, ale i vysoké teploty a riziko mnoha úrazů a nemocí. Podívejte se, jaké jsou ty nejvážnější.

Teplo není pro mnoho lidí jen nepříjemné. Tropické počasí má vážné dopady na fyzické zdraví, duševní pohodu a kognitivní schopnosti lidí. Jak podle vědy extrémní teplo ovlivňuje tělo a mozek?

Pokud si myslíte, že přechod ze zimy na léto u lidí způsobuje pozitivní náladu, jste na omylu. Zdá se, že horké počasí nás naopak deprimuje. Autoři studie o vztahu mezi klimatem a sebevraždami také analyzovali více než 600 milionů tweetů a zjistili, že lidé s větší pravděpodobností projevují depresivní pocity ve chvíli, kdy se teplota zvyšuje.

Když v létě vyjdete z domu ven, můžete se cítit, jako byste dostali facku. Čím delší dobu strávíte v teple, tím závažnější jsou účinky na vaše tělo. Zvýšená tělesná teplota může způsobit těžké pocení a ulepenou kůži. Můžete pociťovat dehydrataci, únavu, bolest hlavy, závratě, nevolnost, křeče a rychlý, slabý puls.

Pokud se objeví tyto příznaky, měl by se jedinec schovat na chladné místo, popíjet vodu a dát si studenou sprchu. Nebo alespoň tělo zchladit vlhkými ručníky. Pokud tyto příznaky trvají déle než hodinu, nebo pokud se začnou zhoršovat a přidá se i zvracení, je nutné vyhledat lékaře.

Úžeh je přehřátí mozku, které se projevuje bolestí hlavy, horečkou a slabostí. Úžeh vzniká účinkem přímého slunečního záření, když člověk tráví příliš mnoho času na slunci bez dostatečné ochrany (např. pokrývka hlavy). Vyvolává překrvení mozkových plen. Těžká forma může způsobit otok mozku a následnou smrt. Léčí se studenou sprchou či koupelí, pobytem ve větrané místnosti či ve stínu - každopádně mimo slunce a dusno, podáváním studených obkladů a hlavně dostatkem tekutin.

Úpal je poškození organismu způsobené nahromaděním tepla v těle. K úpalu dochází, když organismus není schopen za pomoci termoregulace odvést z těla dostatečné množství tepla. Tělo se poté zahřívá a tělesná teplota může překročit 40 °C. Teplo se následně šíří všemi orgánovými soustavami a ohrožuje je. Na mozku se například může vytvořit otok (oedema), může také začít tachykardie srdce nebo může dojít ke snížení krevního tlaku. Vyšší riziko úpalu je u starších osob, osob s onemocněním srdce, osob trpících obezitou a u dětí. Úpal často dostaneme tehdy, když kromě pobytu v horkém prostředí ještě zapomeneme dostatečně doplňovat tekutiny. 

Pokud jste někdy cítili, že vám kvůli teplu hůře pracuje mozek, rozhodně nejste jediní. Řada studií ukazuje, že když teploty stoupají , lidé vyplňují kognitivní testy pomaleji a nepřesněji. Jinými slovy – v horku nám to myslí pomaleji.

V létě se objevuje více výstrah týkajících se kvality ovzduší. Čím je tepleji, tím větší je znečištění ozonu. Jedna studie z roku 2008 zjistila, že při nárůstu o jeden stupeň Celsia, lze očekávat, že znečištění ozonu zabije dalších 22 000 lidí po celém světě prostřednictvím respiračních onemocnění, astmatu a emfyzému, píše server Business Insider.

Abnormálně vysoké teploty mohou zvýšit počet sebevražduStudie zveřejněná tento měsíc v časopise Nature Climate Change uvádí, že nárůst průměrné měsíční teploty o jeden stupeň Celsia byl spojen s nárůstem měsíční míry sebevraždy. V USA to bylo asi o 0,7%, v Mexiku to bylo o 2%.

Spolu s jarem přichází těžké období pro alergiky, kterým otékají oči, nos a občas i celá hrdla. Jaro navíc každoročně přichází dřív a vegetační období alergenních pylů se prodlužuje. Větší množství oxidu uhličitého ve vzduchu také zvyšuje hladinu pylu.

Témata: Počasí Léto