Lékaři bijí na poplach! Chcete se připravit na zimu? Máte nejvyšší čas!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

1. prosince 2018 16:54

Chřipka je závažné onemocnění, kterým se každoročně nakazí statisíce obyvatel a tisíce z nich jejím následkům podlehnou. Češi však chřipku navzdory varovným statistikám podceňují a v průběhu chřipkové epidemie pak zbytečně čelí nemoci, a tím i riziku zdravotních komplikací, hospitalizaci v nemocnici, v krajním případě i smrti. Proti chřipce přitom existuje jednoduchá a účinná prevence – očkování.

Právě nyní je na očkování proti chřipce ten nejvhodnější okamžik. Pokud jej plánujete, měli byste jej stihnout do konce roku. V lednu, kdy obvykle propuká chřipková epidemie, na něj už bude pozdě. Zdravotní pojišťovny na očkování proti chřipce přispívají v rámci svých preventivních programů. Rizikové skupiny obyvatel ho pak mají zcela zdarma.

Chřipka se vzhledem k podobným projevům často mylně zaměňuje s běžným nachlazením, což přispívá ke zlehčování jejího nebezpečí. Chřipka je však ve srovnání s nachlazením vysoce infekční, má těžší průběh, nese větší rizika dalších komplikací a rovněž návrat k plnému zdraví trvá u chřipky obvykle mnohem déle.

„Preventivní očkování proti chřipce dokáže výrazně snížit počty nemocných i zemřelých v souvislosti s každoroční chřipkovou epidemií.1b Ta naši zemi postihuje v chladných měsících roku, většinou mezi prosincem a březnem. Ideálním termínem pro očkování proti chřipce tak představuje období mezi říjnem a listopadem. Očkovat se lze i později, ale je potřeba vzít v úvahu, že ochrana nastupuje zhruba 14 dní po aplikaci očkovací látky,“ říká MUDr. Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Státního zdravotního ústavu.

Očkování pomáhá všem věkovým skupinám, výrazně u nich snižuje výskyt onemocnění chřipkou i počet návštěv u lékaře. U zdravých dospělých až v 70 % zabrání onemocnění, u starších osob snižuje potřebu hospitalizace pro pneumonii a chřipku o 30–70 % a riziko úmrtí až o 80 %. Očkování proti chřipce není povinné, vzhledem k poskytovaným benefitům se však důrazně doporučuje, a to zejména rizikové skupině obyvatel (chronicky nemocní pacienti jakéhokoliv věku, např. diabetici, kardiaci, astmatici, lidé s onemocněním ledvin apod., dále osoby starší 65 let, osoby v kontaktu s rizikovými pacienty). Rizikoví pacienti mají očkování včetně aplikace plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění, ostatním na něj přispívá většina zdravotních pojišťoven v rámci svých benefitních programů.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nabízí příspěvek až 150 Kč na očkování proti chřipce všem svým klientům v rámci preventivního programu Klub pevného zdraví. Příspěvek lze použít na očkovací látku a jakoukoli dávku z očkovacího schématu.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra (ZPMV ČR) poskytuje příspěvek až do výše 500 Kč na očkování proti chřipce všem svým pojištěncům v rámci preventivního programu očkování. Lze ho využít na vakcínu i její aplikaci. Každý rodič (pojištěnec ZP MV ČR) může svůj nevyčerpaný příspěvek z tohoto programu postoupit svému dítěti (pojištěnci ZP MV ČR) na jeho očkování.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) poskytuje příspěvek až 1 500 Kč na očkování proti chřipce dětem do 18 let a dospělým nad 19 let až 1 000 Kč v rámci preventivního balíčku Očkování. Pojišťovna proplácí vakcínu, nikoli její aplikaci.

Vojenská zdravotní pojišťovna (VOZP) poskytuje příspěvek na očkování proti chřipce v rámci svého preventivního programu Zdraví. Příspěvek se proplácí dospělým od 18 let věku až do výše 500 Kč a dětem do 18 let až do výše 1 000 Kč. Nelze ho využít na doplatek částečně hrazené vakcíny.  

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) poskytuje příspěvek 300 Kč na očkování proti chřipce svým klientům v rámci kreditního systému "Moje bonusy" ve VITAKARTĚ. Příspěvkem lze pokrýt cenu vakcíny i její aplikaci.

Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna (RBP ZP) poskytuje svým klientům příspěvek až 1 000 Kč na očkování v rámci Balíčku prevence a Podbalíčku očkování.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZP ŠKODA) poskytuje svým klientům příspěvek až 400 Kč na očkování proti chřipce v rámci svých Zdravotních programů 2018.

Témata: očkování chřipka lékaři