TV Prima a konec přetáčení reklam: Jak k tomu přistoupili operátoři?

Ilustrační foto

Autor: ČTK

25. května 2022 18:38

Většina operátorů internetové televize IP TV od června sníží objem reklamy na kanálech televize Prima při zpětném zhlédnutí proti živému vysílání na polovinu. Od příštího měsíce totiž nebudou moci uživatelé IP TV reklamy při odloženém sledování přetáčet. Provozovatelům IP TV Prima nabídla několik několik variant, jak objem reklamy zredukovat. Televize to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Šíření televizních kanálů prostřednictvím internetu nabízí mimo jiné velcí operátoři jako O2, T-Mobile nebo Vodafone. Dohromady mají přes milion zákazníků. Podíl IP TV na televizním příjmu v Česku se pohybuje okolo 22 procent. Za posledních pět let se zvýšil 5,5 krát. Celkově do televizní reklamy loni šlo přes 64 miliard korun. Reklamy při zpětném zhlédnutí pořadů přetáčí dvě třetiny lidí.

"Jsme první na trhu, kdo přišel za IP TV operátory s požadavkem omezení přetáčení reklamy, přestože toto téma leží na stole již mnoho let. Situace s přetáčením reklamy se pro nás jako komerční televizi stala postupně neúnosnou. Velkou roli v našem rozhodnutí hraje i skutečnost, že zpětné přehrávání pořadů, a s tím spojené přeskakování reklamy, se těší čím dál větší popularitě. Kvůli tomu ročně přicházíme až o 300 milionů korun, které bychom mohli zpětně investovat do výroby dalšího programu," uvedl dnes ředitel pro strategii Primy Lukáš Kubát.

Pro letošní rok se mohli operátoři, kteří zavedou potřebné technické řešení, domluvit na plošném snížení objemu reklamy, zobrazované divákům při zpětném zhlédnutí. Zároveň Prima zintenzivnila aktualizaci programových schémat. Divák, který bude chtít zpětně sledovat vybraný pořad, vždy vyhledá přesný začátek pořadu, a nebude tak muset ztrácet čas jeho hledáním.

Prima operátorům nabídla i možnost reklamy u svých programů i nadále přeskakovat za měsíční poplatek okolo 90 korun. Na to ale operátoři většinou nepřistoupili.

Původně chtěla přetáčení reklamy vypnout již v březnu, kvůli nutné technické přípravě operátorů ale termín posunula na červen. Zavedení opatření provázel i spor s největším operátorem O2 TV, který s Primou odmítal uzavřít za nových podmínek smlouvu a televize proto chtěla vyřadit své kanály z jeho nabídky. O2 zveřejní své řešení ve čtvrtek.

Témata: televize TV Prima