Ceny Anděl 2023 mají J.A.R., David Koller či Anna K. Do síně slávy vstoupil Jiří Korn

Jiří Korn vstoupil do síně slávy 42

Autor: Jan Hrabě

30. března 2024 21:20 | Aktualizováno: 30. března 2024 22:57

Akademici v sobotu večer potřiatřicáté udělovali prestižní Ceny Anděl. Sošku si z pražské haly O2 universum odnesli zpěvačka Anna K., hudebník David Koller či skupina J.A.R. Do síně slávy vstoupil legendární zpěvák Jiří Korn. 

Prvním oceněným se stal David Koller v kategorii Sólový interpret za desku LP XXIII. Udílení cen předtím otevřelo vystoupení skupin Jelen a Hradišťan. Mezi folkaři si pro sošku přišla zpěvačka a písničkářka Marie Puttnerová. Sólovou interpretkou byla vyhlášena Pam Rabbit za debut I Love the Internet. 

Kromě akademiků mohli v rámci hudebních cen hlasovat i obyčejní lidé, kteří se postarali o to, že cena fanoušků připadla zpěváku Marcellovi. Nominaci mezi skupinami proměnila J.A.R. s albem Jezus Kristus Neexistus. V kategorii Alternativa a elektronika uspěla talentovaná Anna Vaverková. 

Letos se v rámci Andělů poprvé předávala cena v kategorii Společný projekt. Odnesli si ji Calin a Viktor Sheen za album Roadtrip, převzít ji přišel jen prvně jmenovaný. Mezi rockery se prosadila kapela Exorcizphobia. 

Skladbou roku se stala píseň Údolí včel z repertoáru zpěvačky Anny K., kterou pro ni napsal její partner Tomáš Vartecký. Akademici se podívali i za hranice a cenu pro nejlepší slovenské album udělili skupině Hex. Vítězem mezi rappery se stal MC Gey. Objevem loňského roku je písničkářka Tereza Balonová. Videoklip roku vznikl k songu Traps In My Feed od producenta dné. Album roku nahráli rockeři z November 2nd. 

Do síně slávy vstoupil legendární muzikálový a popový zpěvák Jiří Korn, který v květnu oslaví půlkulaté 75. narozeniny. O držiteli ocenění v této kategorii bylo rozhodnuto s předstihem, o patnácti dalších rozhodli členové České hudební akademie v závěrečném kole hlasování, ve kterém vybírali jako vždy ze tří jmen.

Celkem se udělovalo šestnáct andělských sošek. Během sobotního večera vystoupila řada oceněných hudebníků, například kapela J.A.R., zpěvák Marcell nebo zpěvačka Anna K. 

Témata: Ceny Anděl Hudba