Hollywood rozdal Oscary! Kraloval Oppenheimer, sošky mají Murphy a Stone

Cillian Murphy ve filmu Oppenheimer.

Autor: Pavel Krejčí

11. března 2024 9:52

Životopisné drama Oppenheimer režiséra Christophera Nolana potvrdilo svoji pozici favorita na 96. ročníku udílení cen Americké Akademie filmového umění a věd, Oscarů. Na ceremonii v Los Angeles v noci na dnešek získalo celkem sedm sošek, včetně té pro nejlepší film minulého roku. 

Nolan si odnesl Oscara za nejlepší režii, zatímco 47letý irský herec Cillian Murphy, představitel "otce" jaderné bomby Roberta Oppenheimera, byl oceněn Oscarem za nejlepšího herce.

Kromě nejlepšího filmu, režiséra a herce triumfoval také v kategoriích nejlepší herec ve vedlejší roli, kde cenu získal Robert Downey Jr., a nejlepší původní filmová hudba, nejlepší kinematografie a nejlepší střih.

Sošku pro nejlepší herečku v hlavní roli obdržela Emma Stoneová za svůj výkon ve filmu Chudáčci.

Oppenheimer - trailer

Video: YouTube

Britské historické drama Zóna zájmu získalo Oscara pro nejlepší zahraniční celovečerní film roku 2023. Snímek režiséra Jonathana Glazera se zabývá životem rodiny velitele koncentračního tábora v Osvětimi a triumfoval v konkurenci filmů ze Španělska, Německa, Itálie a Japonska.

Cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli obdržela Da’Vine Joy Randolphová, která ve filmu Zimní prázdniny ztvárnila truchlící matku a školní kuchařku Mary Lambovou, jež tráví vánoční čas v univerzitním kampusu společně s osamělým profesorem a studentem.

Oscar za nejlepší původní scénář získal francouzský snímek Anatomie pádu, jehož scénáristy jsou Justine Trietová a její partner Arthur Harari. Příběh o soudním procesu se spisovatelkou viněnou z vraždy manžela vznikl během koronavirové epidemie.

Cena za nejlepší scénář podle předlohy patří filmu Americká fikce. Oscara pro nejlepší animovaný film získal fantastický snímek Chlapec a volavka od japonského mistra žánru Hajaa Mijazakiho. Třiaosmdesátiletý Mijazaki se ceremonie nezúčastnil, stejně jako v roce 2003, kdy obdržel stejnou cenu za film Cesta do fantazie.

Sošku za nejlepší dokumentární film získal snímek 20 dní v Mariupolu, který natočil režisér Mstyslav Černov ve spolupráci s agenturou AP a investigativním projektem Frontline americké televizní stanice PBS. Film dokumentuje svědectví novinářů AP během zhruba tří týdnů v ukrajinském přístavním městě, když bylo v první polovině roku 2022 obléháno Ruskem.

Oscara se letos dočkala i japonská filmová příšera Godzilla. Film Godzilla Minus One byl oceněn za vizuální efekty. 

Témata: filmové ceny Oscar film Oppenheimer filmy Hollywood