Ceny Anděl 2023 už dnes! Kdo je nominovaný a kdo během večera zahraje?

Ceny Anděl, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

30. března 2024 16:46

Potřicáté se dnes večer budou rozdávat ceny České hudební akademie – Anděl Coca-Cola 2023. Několik hudebníků může proměnit hned několik nominací. Kdo usiluje o vítězství a na které vystupující se můžete těšit? 

Celkem se letos bude udělovat šestnáct andělských sošek. O držiteli ocenění v kategorii Síň slávy už je rozhodnuto, o patnácti dalších rozhodovali členové České hudební akademie v závěrečném kole hlasování, ve kterém vybírají jako tradičně vždy ze tří jmen.

Letos se mezi nominovanými objevují hned dvě jména třikrát. Jedním z nich je rapper Viktor Sheen, který se za své sólové album Planeta opic může stát nejlepším Interpretem. V kategorii Společný projekt pak akademiky zaujalo album Roadtrip, které V. Sheen natočil ve spolupráci s Calinem. A se singlem Safír, který z něj pochází, mají oba šanci i ve Skladbě roku. 

Tři nominace má i rocková kapela November 2nd, která se loni po dvanácti letech vrátila na scénu s eponymním albem. To u akademiků zabodovalo v kategoriích Album, Skupina a Rock. V královské kategorii Album se November 2nd „utkají“ s albem Jezus Kristus Neexistus? od J.A.R. a LP XXIII od Davida Kollera. J.A.R. i Koller přitom mají po dvou nominacích, stejně jako Anna K., Calin a Sofian Medjmedj s Benem Cristovao. 

Předávání v pražském O2 universu, kterým provedou Ivana „Fancy“ Kulhánková a Honza Dědek, doprovodí hudební čísla napříč letošními nominacemi. Přímý přenos odvysílá od 21:20 ČT1 a YouTube kanál Cen Anděl. 

Hosté i diváci se mohou těšit na zavedená jména tuzemské populární hudby i zástupce aktuálních trendů. V rámci večera vystoupí kapely J.A.R., Jelen a Hradišťan, zpěváci Ben Cristovao, Sofian Medjmedj nebo Marcell, operní pěvec Adam Plachetka s Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers nebo zpěvačka Anna K. 

Témata: Ceny Anděl