Eurovize 2022: Odstartovala nejslavnější hudební soutěž světa! Kdo má letos největší šanci vyhrát?

Eurovision Song Contest (foto: Andres Putting (EBU))

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. května 2022 21:30

Po roce opět odstartovala nejsledovanější nesportovní událost světa, pěvecká soutěž Eurovision Song Contest v Česku známá jako Eurovize. Kdo má letos největší šanci na úspěch?

Eurovize je už klasicky rozdělena do tří kol. V prvních svou semifinálových kolech se vyberou postupující, kteří se utkají ve Velkém finále. První semifinálové kolo odstartovalo dnes večer, české zastoupení bychom v něm ale hledali marně.

Skupina We Are Domi v čele se zpěvačkou Dominikou Haškovou vystoupí až na druhém semifinále ve čtvrtek. Pokud postoupí, setkáme se s kapelou opět v sobotu během Velkého finále.

Kdo naopak vystoupí dnes je ukrajinská skupina Kalush Orchestra s písní Stefania. Právě Ukrajina patří mezi favority soutěže a podle bookmakerů má neuvěřitelnou šanci vyhrát. Výrazně vyšší, než často měli favorité v minulých letech.

Některé sázkové kanceláře jim přisuzují až 50 % šanci na výhru, což je v konkurenci dalších 39 zemí opravdu enormní číslo. Jestli postoupí do finále se dozvíme už dnes večer, bylo by ale překvapivé, kdyby tomu tak nebylo.

Podobným překvapením může být také jeden z moderátorů soutěže. Země, které soutěž pořádají, většinou za moderátory volí místní celebrity či umělce, kteří mezi širokou zahraniční veřejností nejsou příliš známí. K moderátorskému mikrofonu se ale v Itálii letos postavil hvězdný zpěvák Mika, kterého velmi dobře znají i Češi.

Soutěž Eurovize se koná každoročně už od roku 1956. Sledovanost finálového večera se odhaduje až na 200 milionů diváků. Dodnes nejslavnějším vítězem zůstává švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila s hitem Waterloo. Píseň byla v roce 2005 vybrána jako vůbec nejlepší v celé historii soutěže.

Česká republika se Eurovize poprvé zúčastnila v roce 2007, a to jako jedna z posledních zemí v Evropě. Do finále se dosud probojovali tři čeští interpreti: v roce 2016 Gabriela Gunčíková, v roce 2018 obsadil Mikolas Josef celkově šesté místo a v roce 2019 do finále postoupila kapela Lake Malawi, která nakonec skončila jedenáctá. V minulosti se soutěže zúčastnil i Karel Gott.

Témata: Eurovize