Střelba v USA: Co předcházelo druhému nejhoršímu masakru na školách?

Policie USA

Autor: ČTK

25. května 2022 20:56

Nejméně 19 dětí a dva dospělé zabil v úterý střelec vyzbrojený útočnou puškou na základní škole v texaském městečku Uvalde, které se stalo dějištěm další z dlouhé řady hromadných vražd na veřejných místech ve Spojených státech. Co se na místě odehrálo?

Motiv činu, který je v tuto chvíli druhou nejhorší střelbou na základní či střední škole v dějinách USA, není jasný. Americký prezident Joe Biden v emotivním projevu apeloval na regulaci zbraní a tázal se, proč jsou Američané ochotni tyto "masakry" tolerovat.

Policie střelce identifikovala jako 18letého místního mladíka Salvadora Ramose, který v městečku na jihu Texasu se silnou hispánskou komunitou docházel na střední školu. Ramos 16. května dovršil 18 let a den poté si legálně zakoupil útočnou pušku typu AR-15 spojenou s mnoha krvavými útoky, píše list Houston Chronicle. O den později si údajně koupil 375 nábojů a o další dva dny později, tedy minulý pátek, další pušku.

Útočník žil u svých prarodičů, neměl kamarády, nechodil na brigády, dosud neměl problémy se zákonem a nepříslušel k žádnému z místních kriminálních gangů, řekl dnes mluvčí texaského ministerstva pro veřejnou bezpečnost Chris Olivarez. Než se vydal do základní školy, střelil svou babičku, která pak ještě dokázala dojít k sousedům a zavolat policii. Po leteckém převozu do nemocnice se nachází v kritickém stavu.

Útočník pak odjel autem své babičky k nedaleké základní škole, před níž naboural a vyrazil dovnitř s jednou ze svých pušek a více než 300 náboji v taktické vojenské vestě. Podle úřadů se již před školou střetl se strážníkem, podařilo se mu však dostat dovnitř a projít k učebně, v níž byly společně dvě třídy dětí.

Všechny oběti zemřely v této učebně, v níž začal Ramos bezhlavě střílet a zabarikádoval se v ní. Na místo pak přijela zásahová jednotka, které se podařilo dostat dovnitř a útočníka zastřelit. Guvernér Texasu Greg Abbott dnes řekl, že dalších 17 lidí utrpělo zranění, která je neohrožují na životě.

Útočník podle Abbotta krátce před incidentem zveřejnil na sociálních sítích tři příspěvky, v nichž před svým činem varoval. Nejprve napsal, že zastřelí svou babičku, následně uvedl, že ji zastřelil a nakonec poslal příspěvek, že se chystá zaútočit na základní školu.

Témata: Střelba v USA Policie USA