Dodavatel poslední instance: Jak funguje a co mají lidé udělat?

Energetika, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. října 2021 12:00

Na trhu s energiemi v Česku se neřeší jen rostoucí ceny, ale také náhlý konec jednoho z dodavatelů, který obstarával statisíce klientů. Co teď mají tito lidé udělat?

Dodavatel poslední instance. Termín, který v posledních dnech zaznívá ve veřejném prostoru poměrně často. Na vině je konec činnosti jednoho z velkých dodavatelů energií v této zemi.

Skončila totiž společnost Bohemia Energy, která měla v Česku zhruba 900 tisíc zákazníků. Právě pro takové případy existuje zmíněný institut, který zajišťuje, aby lidé nezůstali ze dne na den bez plynu či elektřiny.

"Pokud váš současný dodavatel ukončil obchodování s elektřinou a přestal být schopen dodávat ji svým zákazníkům, zajistí vám dodávku energií automaticky ze zákona po dobu šesti měsíců tzv. dodavatel poslední instance," vysvětluje na svém webu ČEZ. 

Lidé nemusí činit žádné kroky, proces probíhá automaticky. "Pokud to není nutné, vyhněte se prosím kontaktování naší zákaznické linky, ta je aktuálně plně vytížena. Postupně každému zákazníkovi pošleme oznámení poštou, v některých případech SMS zprávou," dodává společnost.

Témata: Energetika