Pozor, zmrzlina Milka je závadná, varují úřady! Co udělat, pokud ji máte doma?

Nanuk, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. srpna 2021 10:33

Na českém trhu se objevila závadná zmrzlina z Polska, která se navíc skrývá pod lákavou a oblíbenou značkou čokolád. Co můžete udělat, pokud zjistíte, že ji máte doma?

Státní veterinární správa ve středu upozornila na nanuky prodávané pod obchodní značkou Milka od polského výrobce. Obsahují totiž látku, která není v jakémkoliv množství pro člověka bezpečná.

Podle zjištění zmrzlina obsahuje stopové množství pesticidu etylenoxid, což je reaktivní plynná látka s mutagenními a karcinogenními účinky. Užívá se k ošetření některých rostlin, v EU však není povolena. 

Správa upozorňuje na šest výrobků, které jsou momentálně stahovány z prodeje. Konkrétně jde o: Milka mini kornout vanilka čokoláda 8×25 ml, Milka mini zmrzlina vanilka čokoláda 6x50ml, Milka čokoláda oříšek 100 ml, Milka caramel crunch 100 ml, Milka čokoláda a vanilka 100 ml a Milka zmrzlina čokoláda vanilka kelímek 480 ml.

Lidé by nanuky neměli konzumovat, podle veterinární správy by je naopak měli vrátit v místě prodeje, kde jim bude vrácena kupní cena, a to i bez předložení kupního dokladu. 

Témata: zmrzlina