Hradozámecká noc 2021: Co od ní letos očekávat?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. července 2021 19:00

Letošní ročník Hradozámecké noci, kdy je na památkách připraven večerní program, se uskuteční na 76 památkách po celé České republice. Hlavním centrem je letos jihomoravský hrad Pernštejn s nově rekonstruovanou osvícenskou vrchnostenskou zahradou.

"Letošní rok Národní památkový ústav vyhlásil Rokem osvícenské šlechty. Zahrada na Pernštejně, která se letos po letech prací otevřela pro veřejnost, spadá právě do období osvícenství, proto se stala hlavním dějištěm Hradozámecké noci," uvedla Dagmar Šnajdarová z Územní památkové správy v Kroměříži, pod kterou jihomoravské památky spadají.

Program na Pernštejně začíná v 18:00 a jeho první část je nazvaná Zahradní slavnost. Lidé mohou přicházet netypicky spodním vchodem do zahrady od hlavního parkoviště. Připraveny jsou přehlídky dobového oblečení, hudební i divadelní vystoupení. Od 21:00 se začne zahrada postupně rozsvěcet - ale pouze za využití loučí a svíček. Na hladinu hlavního bazénu budou vypuštěny svítící lampiony.

Hradozámecká noc se letos koná na 76 památkách, 14 z nich není ve správě Národního památkového ústavu. Podrobný seznam a program na jednotlivých památkách je k dispozici na stránkách NPÚ. Kasteláni památek nebyli při přípravě programu nijak vázáni Rokem osvícenské šlechty. Například na jihočeském zámku Hluboká je připraven program z dob, kdy se okolo zámku proháněly první automobily, na hradě Grabštejn v Libereckém kraji zase prohlídky na motivy pověstí z lužických hor.

Hradozámeckou noc každoročně navštíví na památkách tisíce lidí, loni to bylo nejméně 15.500 návštěvníků.

Témata: hrady a zámky