Kdy dostanou důchodci 5000 korun? Peníze už jsou na cestě!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. listopadu 2020 9:52 | Aktualizováno: 25. listopadu 2020 22:00

Vláda důchodcům během koronakrize slíbila do konce roku 5000 korun. Po podpisu prezidenta už vyplacení příspěvku nic nebrání. Ministryně financí Alena Schillerová již uvedla, že jsou peníze na cestě.

Minulý týden byla splněna poslední formalita nutná k tomu, aby mohl být seniorům vyplacen jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun. Po souhlasném stanovisku obou parlamentních komor podepsal návrh zákona také prezident.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) tak mohla v úterý na sociální síti oznámit, že resort uvolnil finanční prostředky. „Podepsáno. Peníze na výplatu jednorázového příspěvku 5 000 Kč pro důchodce jsou na cestě,“ uvedla na twitteru.

Podepsáno. Peníze na výplatu jednorázového příspěvku 5 000 Kč pro důchodce jsou na cestě 😉 pic.twitter.com/wPNp8weSsr

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) November 24, 2020

Příspěvek by mělo obdržet zhruba 2,89 milionu lidí, dostanou ho starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Nebude podléhat případné exekuci a nebude se zahrnovat do příjmů. Neměl by tak ohrozit pobírání dávek na bydlení či jiných sociálních podpor.

O pětitisícový příspěvek nebudou muset důchodci a důchodkyně podle předlohy sociální správu žádat. Nárok na mimořádné přilepšení budou mít ti, kteří v tento měsíc některou z penzí dostali nebo dostanou a budou ji dál pobírat. Dávku 5000 korun dostanou lidé stejně jako důchod, tedy na účet nebo složenkou.

Témata: důchodci Alena Schillerová