Němci vyhlásili neuvěřitelnou soutěž! Dají vám milion eur, když...

Bielefeld

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. září 2019 13:18

Na dva tisíce lidí z celého světa se zapojily do soutěže o milion eur, kterou vyhlásil severoněmecký Bielefeld. Jedinou podmínkou bylo, aby soutěžící předložili důkaz, že toto město ve skutečnosti vůbec neexistuje.

Bielefeldská turistická centrála, která soutěž v srpnu vypsala, se rozhodla využít ve svůj prospěch toho, že je město už od devadesátých let terčem posměchu. Vtipálci totiž tvrdí, že Bielefeld ve skutečnosti neexistuje.

Poprvé o takzvaném bielefeldském spiknutí napsal v satirickém článku student Achim Held už v roce 1994 a od té doby teorie o neexistenci města získala značnou popularitu.

Pochybnosti o tom, zda je město ve východní části Vestfálska skutečné, v roce 2012 v žertu vyjádřila dokonce i kancléřka Angela Merkelová. Satirická spiklenecká teorie se postupem času natolik ujala, že se do jisté míry stala součástí identity Bielefeldu.

"Reakce z celého světa na naši akci jsou prostě k neuvěření a zajistily našemu týmu veselé a intenzivní dny," uvedl jednatel centrály Bielefeld Marketing Martin Knabenreich. 

Témata: Německo soutěž