Čas na záchranu vypršel. Vědci spočítali, že zruinování části Země už nelze zabránit!

Arktida

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

27. dubna 2020 16:24

Výsledky studie německých vědců potvrdily, že Arktida zažije své první léto bez ledu mnohem dříve, než se předpokládalo. Autoři také uvedli, že tento jev je v tuto chvíli už nevyhnutelný a neovlivní ho ani okamžité snížení emisí uhlíku.

Vědci z Hamburské univerzity ve své studii zdokumentovali zvyšující se podíl uhlíku v ovzduší a s ním spojené globální oteplování, které již nyní způsobuje masivní úbytek ledovců v Arktidě.

Z jejich zjištění vyplývá hrozba, že první léto bez ledu zasáhne oblast Severního pólu již do roku 2050. Tomuto se jevu se již bohužel podle vědců nedá zabránit a neovlivní ho ani případné rychlé snížení emisí oxidu uhličitého.

"Překvapilo nás, že pokud i rychle a podstatně snížíme globální emise a udržíme globální oteplování pod dvěma stupni Celsia, arktický mořský led pravděpodobně i tak zmizí během některého léta v průběhu následujících tří desetiletí," uvedl Dirk Notz, autor výzkumu, jehož výsledky byly publikovány v odborném časopise Geophysical Research Letters.

Dodal, že takový scénář vykazovalo 101 ze 128 simulací, z nichž vyplývá, že podíl ledové masy Arktického moře se zmenší o jeden milion km čtverečních během letního období ještě před rokem 2050. 

Témata: Vědci arktida