Koronavirus a roušky? Na Slovensku zavedli rázné řešení, lidem se nelíbí!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. srpna 2020 13:45

Zatímco celkový počet nakažených v Česku stoupá ke 20 000, na Slovensku není za celou dobu pandemie hlášeno ani 3000 případů. Přesto se naši sousedé rozhodli povinně zavést roušky ve školách.

V Česku se o tom zatím neuvažuje, na Slovensku je to ale realita. Tamní úřady zavedli od nového školního roku povinnost nosit roušky pro část žáků a studentů.

Paradoxně má Slovensko za celou dobu epidemie méně nakažených, než v současnosti Česko. Podle expertky na pediatrii Eleny Prokopové tak bude začátek školního roku těžší než obvykle. 

"Období od prvního září považujeme za rizikové a děti, které se vracejí ze zahraničí, mohou být potenciálně nakažené, tak jsme se dohodli, že roušky budou povinné na druhém stupni ZŠ a na středních školách," vysvětluje Prokopová.

"Mimo třídy je budou muset nosit všichni. Má to velký význam. Chceme, aby byly eliminovány možné nákazy," dodala podle Nového času s tím, že zejména ve třídě dochází k blízkému kontaktu, což znamená vysoké riziko.

To se ale rodičům nelíbí. "Takže v horku budou naše děti muset sedět s rouškou ..., to je týrání. Gratuluji, jako rodič to odmítám a raději nechám děti doma," cituje magazín jednoho z rodičů.

Přidává se k němu i učitelka: "Po první hodině mě z třídy vynesou i s dětmi," uvedla. Další rodič připomíná, že ve školách často chybí základní pomůcky.

"Pane premiére, nemyslíte, že je důležitější, aby ve školách tekla alespoň teplá voda v umyvadlech? Já osobně bych do školy ani nešel, pokud bych měl dva týdny nosit roušku ve škole celou dobu," uvedl.

Témata: Zdravotnické roušky Slovensko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)