Prasárny, úchylárny, blbečci v publiku! V Brně bylo skutečně živo!

Kardinál Dominik Duka

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

28. května 2018 10:49

Aktivistům se v sobotu večer podařilo narušit kontroverzní inscenaci Naše násilí a vaše násilí v Divadle Husa na provázku v Brně. Po začátku představení vtrhla na jeviště necelá třicítka členů hnutí Slušní lidé, utvořila řetěz a bránila hercům v další produkci. Vše musela řešit policie. Slušní lidé se k celé akci následně vyjádřili na facebooku. Podporu protestujícím vyjádřil i kardinál Dominik Duka.

Hnutí Slušní lidé své chování okomentovalo na sociálních sítích. „ Včera jsme navštívili představení provokatéra Frljiće “Vaše násilí a naše násilí”. Ve videu uvidíte záběry z této úchylárny i našeho protestu. V okamžiku, kdy jedna z provokatérek vytáhla ze svého přirození českou vlajku, vyjádřili jsme svůj nesouhlas. Tak, jak by to udělal každý slušný člověk. Podívejte se na reakci blbečků z publika,“ vzkázala skupina.

Hnutí také dodalo, že se mu dostalo velké podpory ze strany veřejnosti. Sympatie jim prý vyjadřovali i lidé přímo před divadlem. „Je ostudou, že se tato úchylárna vůbec uskutečnila. Je ostudou, že kromě koalice ve vedení města Brna uvedení a financování hry z městského rozpočtu podpořily i opoziční ODS a ČSSD. Hanba jim,“ zuří Slušní lidé.

Skupina také varuje, že nemusí jít o poslední podobnou akci. „Nechceme, aby se podobné provokace v Brně v budoucnu konaly. A naše reakce bude ještě důraznější. Nechceme, aby se podobné prasárny platily z našich daní. Vždyť nemusíte být věřící, a pokud nejste úchyl, je Vám z takového “představeni” zle,“ tvrdí.

Odvetu navíc slibují i Martinu Glaserovi, šéfovi Národního divadla Brno. „Nenávist ředitele Glasera vůči městu Brnu a jeho obyvatelům musí být veliká. Proto ho hned na podzim vyhodime. Řízení Národního divadla nezvládá ani manažersky a nemá k tomu ani lidské předpoklady,“ tvrdí.

Protesty proti hře ocenil například také kardinál Dominik Duka. „S povděkem vnímám několik tisíc lidí, kteří se v petici postavili proti uvedení blasfemické divadelní hry v Brně. Vítám, že se našli i lidé, kteří se odhodlali k činu, hru napadli u soudu a žádali její odvolání z programu divadla. Nakonec je třeba vidět, že někteří z diváků dali najevo svůj nesouhlas se skandálním obsahem i při samotném představení, byť jim to způsobilo potíže,“ uvedl Duka na facebooku.

Uvedení hry urážející křesťanství, ale i muslimy, podle jeho mínění nemá nic společného se svobodou uměleckého projevu. „Jedná se o obyčejné zneužití svobody, neúctu a bezohlednost k cítění jiných. Posel Lásky - Ježíš Kristus je tu jako alegorie naší civilizace vykreslen coby násilník - a islám, ve skutečnosti až do 19. století násilně okupující Evropu, ve hře vystupuje jako znásilněná dívka. Znásilněna je naopak naše společnost, víra ve svobodu a vzájemnou toleranci, protože to co si k víře a náboženství dovoluje dnešní neomarxistická sebranka, to si nedovolila ani totalitní nacistická či komunistická ideologie. Kdysi jsem podobné "kousky" označil za hnus a za svými slovy si stojím, byť jen můj úřad mi brání v užití přiléhavějšího slova,“ dodal Duka.

Témata: Divadlo Husa na provázku Divadla Slušní lidé Dominik Duka Brno divadelní hra Naše násilí a vaše násilí