ROZPAD VLÁDY? Zeman nevyhodí ministra, který odhalil korupci, Hamáček svolává ČSSD!

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. července 2019 15:39

Prezident Miloš Zeman se dnes definitivně nevyjádřil k návrhu na výměnu ministra kultury, řekl novinářům po více než hodinovém jednání v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO). Zeman počítá se schůzkou s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a současným ministrem Antonínem Staňkem (ČSSD) 12. července, na níž je plánuje usmířit. Hamáček uvedl, že dnešní schůzka v Lánech nepřinesla žádný výsledek.

Vicepremiér Hamáček se chystá svolat předsednictvo ČSSD. Termín přizpůsobí tomu, aby se na něj mohlo dostavit co nejvíc členů a nejdůležitější orgán mezi sjezdy byl i v době dovolených usnášeníschopný. Jednání by se mohlo konat kolem 15. července. O svém návrhu pro další postup má jasno. Plánuje postupovat podle koaliční smlouvy. "Na rozdíl od jiných budeme respektovat dokumenty, které jsme podepsali," uvedl. Případné demisí ministrů ČSSD by předcházelo dohodovací řízení, řekl.

Babiš doufá v to, že se podaří najít řešení, které zachová stávající vládu. Hamáček na to reagoval slovy, že je "menší optimista". "Představuji si, že se domluvíme, aby byli všichni spokojeni, aby vláda mohla pokračovat," řekl Babiš.

Babiš řekl, že v případě odchodu ČSSD z vlády nepreferuje předčasné volby. Ve Sněmovně by se případně nejdřív ptal jednotlivých stran, jak se k situaci staví a zda by akceptovaly rekonstrukci vlády. "Na základě jejich vyjádření bychom se rozhodli o dalším postupu," uvedl.

Podle Hamáčka je jediným řešením to, že funkci ministra kultury bude zastávat člověk, kterého v ní chce ČSSD. "Jediným orgánem, který musí posoudit další postup sociální demokracie, je naše předsednictvo," uvedl. Ke schůzce se Zemanem a Staňkem 12. července je skeptický. "Já jsem přesvědčen, že pan ministr Staněk má odejít," uvedl.

Zeman se podle Hamáčka v případu výměny ministra kultury pohybuje "v jakémsi režimu mimo ústavu", zatímco šéfové koaličních stran se chovají striktně podle ústavy. Premiér ale nadále odmítá řešit situaci kompetenční žalobou na prezidenta. Výhrady k výměnám ministrů podle něj v minulosti měli i Zemanovi předchůdci Václav Havel a Václav Klaus. "Nakonec se to vyřešilo dohodou, nikdy žádný premiér žádné žaloby na prezidenta nepodával," uvedl Babiš.

Staněk podal v polovině května demisi, Zeman ji však odmítl přijmout. Prezident dosud nevyhověl ani návrhu na Staňkovo odvolání, které mu na konci května poslal předseda vlády. Babiš před dnešní schůzkou řekl, že chce Zemana přesvědčit, aby akceptoval nominaci místopředsedy ČSSD Michala Šmardy na Staňkovo místo.

Zeman: Ve vládě nemá končit ministr, který odhalil korupci

Ve vládě, která se označuje jako protikorupční, by neměl být odvoláván ministr za to, že odhalil korupci ve svém resortu. V prohlášení po dnešní schůzce v Lánech s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) to uvedl prezident Miloš Zeman. Lídři koaličních stran předtím konstatovali, že jednání s hlavou státu nepřineslo posun v otázce výměny ministra kultury Antonína Staňka za Michala Šmardu (oba ČSSD), kterou sociální demokracie podmiňuje setrvání v koalici.

"Ve vládě, která se označuje jako protikorupční, by neměl být odvoláván ministr za to, že odhalil korupci ve svém resortu. Prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako vláda odborníků, by neměl být ministrem ten, kdo nezná problematiku svého resortu," uvádí tisková zpráva Hradu.

Zeman tak de facto zrekapituloval svá předchozí prohlášení k otázce výměny ministra. Prezident dříve uvedl, že Staněk by podle něj měl ve funkci setrvat nejméně do doby, než budou prošetřena trestní oznámení, která podal v souvislosti s odvoláním šéfů Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa.

Dubnové odvolání Fajta a Soukupa vyvolalo kritiku a několik petic, na které Staněk na Hamáčkovu výzvu reagoval v polovině května oznámením rezignace. Zeman ji však nepřijal a dosud nevyhověl ani pozdějšímu Babišovu návrhu na odvolání ministra kultury. Podle ústavních právníků v tomto případě prezident návrhu předsedy vlády vyhovět musí, a to bez zbytečného odkladu. Prezident uvádí, že mu ústava nestanovuje žádnou lhůtu.

Zeman pohrdá ústavou, vláda je slabá, shoduje se opozice

Zeman pohrdá ústavou, ocitl se mimo ústavní rámec, shodují se předsedové opozičních stran. Na situaci doplácí Česká republika, uvedli předsedové ODS Petr Fiala a KDU-ČSL Marek Výborný. Podle šéfa hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Víta Rakušana je premiér Andrej Babiš (ANO) slaboch. Opozice tak reagovala na dnešní schůzku Zemana s Babišem a s vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, která se týkala výměny ministra kultury. Jiný názor zastává předseda opoziční SPD. Podle něho je za situaci zodpovědná sociální demokracie a její vnitrostranické spory.

Sociální demokracie požaduje, aby Antonína Staňka (ČSSD) v čele resortu nahradil místopředseda strany Michal Šmarda. Staněk podal v polovině května demisi, Zeman ji však odmítl přijmout. Prezident dosud nevyhověl ani návrhu na Staňkovo odvolání, které mu na konci května poslal předseda vlády. Ani po dnešním jednání se situace s výměnou ministra neposunula, Zeman počítá se schůzkou s Hamáčkem a Staňkem 12. července. Hamáček se poté chystá svolat předsednictvo ČSSD, o svém návrhu dalšího postupu má jasno.

"Prezident Zeman pohrdá ústavou, když nekoná ve věci odvolání ministra Staňka," napsal ČTK Rakušan. "Vidí pánové Babiš a Hamáček, že v této zemi opravdu nehrají první housle? Silný prezident nerespektující ústavu a slabá vláda, slaboch Babiš - to je smutná realita dneška," uvedl také. "Předčasné volby nepreferuji, jakkoliv se jich neobávám, vidím i jiná řešení, která mohou tomuto kroku předcházet. A toto je oddálení řešení problému. Prezident si užívá svou představu ideálního horkého léta," doplnil.

"Miloš Zeman se ocitl mimo ústavní rámec, premiér mu nedokáže nebo nechce čelit, ČSSD znovu odkládá řešení. Neposunuli jsme se nikam, doplácí na to ČR," uvedl v reakci Fiala. "Tragikomedie s (ne)odvoláváním ministra Staňka bude proto bohužel pokračovat. Vláda se tomuto oslabování parlamentní demokracie neumí a asi ani nechce bránit, zatímco ČSSD všemu jen pasivně přihlíží," napsal na twitteru šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Za situaci podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Okamury může ČSSD. "Plně se potvrdilo, že celá krize je pouze z důvodu vnitrostranického boje ČSSD o koryta," řekl ČTK Okamura. Zeman se podle něj nechce stát hráčem, který by byl v tomto boji zneužíván. "V obtížné situaci je i premiér Babiš, protože i on nese svůj díl odpovědnosti, protože si vybral do koalice od počátku nestabilního a rozhádaného partnera," uvedl Okamura. "Já bych rád vyzval ČSSD, aby už přestala zatěžovat Českou republiku svým vnitrostranickým bojem o koryta," dodal.

Témata: Vláda ČR Miloš Zeman Jan Hamáček ČSSD Antonín Staněk