Neandrtálská kometa C/2022 E3: Kdy, jak a odkud ji v Česku pozorovat?

Kometa C/2022 E3

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

25. ledna 2023 11:05

Kometa s označením C/2022 E3 už podle astronomů překročila hranici viditelnosti pouhým okem, odborníci přesto mírní přehnané naděje. Bez pomůcek ji podle nich zřejmě uvidí jen zkušení pozorovatelé a jen z některých míst v České republice.

Kometě C/2022 E3 (ZTF) se přezdívá "neandrtálská", protože se k Zemi vrací po více než 47 tisících let. Objevena byla v březnu loňského roku, krátce poté byly v archivu nalezeny předobjevové snímky z období od července do listopadu 2021.

Kometa má dosáhnout nejvyšší jasnosti na přelomu ledna a února, odborníci však mírní nadšení z "jasné komety letící oblohou". "Nepůjde o velmi jasnou kometu, ale již několik zkušených pozorovatelů hlásí viditelnost komety pouhým okem pod tmavou oblohou daleko od měst, např. z Kozákova. Každopádně ale v malém dalekohledu, třeba triedru, kometa bude pěkným objektem noční oblohy," píše se v tiskovém prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR

"Na fotografiích, které ukazují víc než prosté oko, jsou dobře vidět dva ohony komety – dlouhý iontový a jasný prašný ohon. Výrazná je také zelená barva hlavy komety způsobená sublimujícím kyanidem v hlavě (komě) komety," popsali čeští astronomové.

Tato kometa kolem Slunce neprolétá poprvé. Před současným vstupem do vnitřních částí Sluneční soustavy byla na silně protáhlé eliptické dráze s periodou zhruba 47 500 let a má minimálně jeden oběh kolem Slunce za sebou (proto ji média začala přezdívat Neandrtálská kometa, o astronomický termín se ale nejedná). Dráha je velmi skloněna vůči ekliptice (rovině oběhu Země okolo Slunce), úhel sklonu činí 109° (viz obrázek nahoře). C/2022 E3 proletěla přísluním (nejbližším bodem dráhy ke Slunci) 12. ledna 2023 ve vzdálenosti 1,112 AU (166,3 milionů km) od Slunce. Nejblíže k Zemi bude 1. února 2023, k naší planetě se přiblíží na 0,284 AU (42,5 milionů km). Na přelomu ledna a února se tak očekává její nejvyšší jasnost. Po průletu vnitřními částmi Sluneční soustavy se, vlivem gravitačního působení velkých planet, dráha komety změní na hyperbolu a navždy opustí Sluneční soustavu.

Témata: Komety astronomie