Vladimir Putin a dárek za milion? Rakousko řeší nezvyklý spor

Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. března 2022 13:46

V Rakousku řeší neobvyklý spor. Stát si dělá nárok na náušnice se safíry v hodnotě asi 50.000 eur, tedy něco přes 1 milion korun. Ty exministryni zahraničí Karin Kneisslové věnoval v roce 2018 jako svatební dar ruský prezident Vladimir Putin. Komu skutečně patří nikdo neví, a proto jsou zavřené v trezoru.

Putin přivezl Kneisslové jako svatební dar kytici, sbor kozáků nebo samovar. Nyní navíc vyšlo najevo, že politička známá svými proruskými postoji dostala ještě náušnice z bílého zlata osazené safíry.

Jejich cena je odhadována na 50.000 eur a ministerstvo zahraničí rozhodlo, že není možné, aby si Kneisslová tak drahý dárek nechala. Proto jí sdělilo, že náušnice patří rakouskému státu.

Po odchodu Kneisslové z ministerstva se se státem dohodla, že uzavřou smlouvu o zápůjčce. Náušnice sice oficiálně patří státu, jsou ale u Kneisslové. Navzdory dohodě ale s výsledným stavem exministryně spokojená není.

Komu tedy náušnice skutečně patří je otázkou, nárokují si je totiž obě strany. Samotné šperky ale od předloňského února leží v trezoru.

Témata: Vladimír Putin Rakousko