Soud zrušil testování ve firmách? Pozor, skončilo jen někde, jinde stále platí!

Testování na přítomnost koronaviru

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. června 2021 10:19

Nejvyšší správní soud (NSS) dvěma rozsudky zrušil některé články mimořádného opatření. Ukládaly povinnost testovat na covid-19 pracovníky firem do deseti zaměstnanců a osoby samostatně výdělečně činné.

Soud vycházel z podkladů poskytnutých ministerstvem a konstatoval, že z nich nelze zjistit, proč bylo nezbytné rozšířit na přelomu března a dubna povinnost testování zaměstnanců a jiných pracovníků i na nejmenší pracovní skupiny a jednotlivce. Nemohl tak posoudit naplnění požadavku pandemického zákona. Soud naopak odmítl návrh, aby ministerstvu do budoucna zakázal přijímání dalších obdobných opatření, protože nemá takovou pravomoc.

Mimořádná opatření o testování zaměstnanců byla dosud jedna z mála, která před soudem obstála. NSS v rozsudcích z 8. a 27. dubna konstatoval, že v situaci, která v Česku panovala na počátku března, bylo nařízení testování zaměstnanců velkých a středních firem zcela obhajitelné, mimo jiné s ohledem na to, jakou zátěž v té době musely v souvislosti se zvládáním pandemie covidu-19 nést další skupiny lidí, třeba zdravotníci.

Nutnost rozšíření na malé kolektivy už ale dostatečně podložená nebyla, míní soud. Testování se rozšiřovalo v době, kdy se epidemická situace zlepšovala. Není podle soudu zřejmé, proč bylo nezbytné uložit povinnost testování malým skupinám a jednotlivcům od přelomu března a dubna, když dříve, za výrazně horších koronavirových čísel, tuto povinnost neměli.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) firmy