Extrémní počasí trhá rekordy! Téměř 50 stupňů, v zámoří UMÍRAJÍ DESÍTKY LIDÍ, další se bojí vycházet!

Kanada

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. července 2021 6:00

Kanadská policie zaznamenala ve Vancouveru a okolí přes stovku náhlých úmrtí, která podle ní souvisejí s bezprecedentní vlnou veder na jihozápadě Kanady a na severozápadě Spojených států. Ta přinesla třetí den v řadě nový kanadský rekord - v obci Lytton teplota v úterý dosáhla 49,5 stupně Celsia.

Od úterka extrémní horka směrem od západu polevují, k varováním před zdravotními problémy se ovšem v Britské Kolumbii přidávají požáry i hrozba záplav z tajícího sněhu.

Kanadská policie uvedla, že ve Vancouveru a okolních městech zaznamenala od pátku, kdy tam vedra začala, 134 náhlých úmrtí. "Vancouver nikdy nezažil takové vedro a bohužel kvůli tomu umírají desítky lidí," uvedl policejní mluvčí. V celé provincii Britská Kolumbie pak mezi pátkem a pondělkem umřelo 233 lidí, což je podle úřadů o 100 nad průměrem pro čtyřdenní úsek. Náhlá úmrtí jsou hlášena především mezi seniory a osobami s předchozími zdravotními problémy, což jsou ohroženější skupiny.

Podobné případy hlásí také úřady na severozápadě USA, kde rovněž několik dní panují velmi vysoké teploty. Ve městě Seattle a jeho okolí registrují nejméně pět úmrtí přímo způsobených vedrem, u čtyř dalších nebyl vliv vysokých teplot potvrzen, informuje agentura AP.

V Seattlu a dalších oblastech blízko k pobřeží se už ochladilo, zatímco dál ve vnitrozemí států Washington a Oregon pokračovalo extrémně teplé počasí. Americká Národní meteorologická služba (NWS) předběžně informovala o úterních maximech nad 43 stupni Celsia v místech na východ od Kaskádového pohoří. Na stanici v obci Omak údajně padl přes 90 let starý rekord, když tam v úterý naměřili přibližně 47 stupňů, na dnešek už předpověď neslibovala další růst teplot.

V Kanadě se v úterý třetím dnem po sobě přepisoval absolutní národní rekord. V Lyttonu severovýchodně od Vancouveru teploměr ukázal přes 49,5 stupně Celsia, přičemž některá média včetně BBC uvádí hodnotu 49,6 stupně. Tomuto měření předcházelo nedělní maximum v podobě 46,6 stupňů a pondělních 47,9. Až do uplynulého víkendu země nikdy nezaznamenala teplotu nad 45 stupni Celsia, v úterý ale tuto hranici pokořilo hned několik stanic v Britské Kolumbii.

"Je to něco nesnesitelného," řekla o víkendu listu The Globe and Mail obyvatelka Lyttonu Meghan Fandrichová. Snaží se prý nechodit ven a kvůli vedru se bojí byť jen otevřít dveře svého domu. Dodala, že svou pětiletou dceru poslala k příbuzným žijícím blíž k pobřeží, kde byla situace lepší.

I na úplném jihozápadě Kanady se dnes čekala nižší maxima oproti úterku, ministerstvo životního prostředí nicméně vydalo na zbytek týdne výstrahy pro značnou část země od Britské Kolumbie až po Manitobu. Odrazuje od venkovních aktivit během nejteplejších částí dne a vyzývá obyvatele, aby se měli na pozoru před příznaky kolapsu z vedra, nenechávali děti či zvířata ve vozidlech a udržovali kontakt se staršími lidmi ve svém okolí. Podle ministerstva situaci zhoršuje to, že vysoké teploty přetrvávají i v noci.

Komunity ve zmíněných částech Kanady a USA nejsou na aktuální podmínky připravené, jelikož teploty okolo 40 stupňů Celsia jsou pro ně naprostou vzácností. Podle expertů lze v důsledku klimatických změn očekávat zvýšení frekvence podobných epizod, nicméně spojovat jakýkoli jednotlivý jev s globálním oteplováním je složité, vysvětluje zpravodajský web BBC.

"Vlny veder jsou častější a intenzivnější, protože koncentrace skleníkových plynů v atmosféře vede k růstu teplot na celém světě," uvedla Světová meteorologická organizace (WMO).

Aktuální podmínky na americkém severozápadě a jihozápadě Kanady jsou připisovány "tepelnému dómu", který média popisují jako zónu s vysokým tlakem vzduchu sahající od americké Kalifornie až po polární oblasti. Kromě varování před samotnými vysokými teplotami přichází z oblasti také výstrahy ohledně bouřek a bleskových záplav.

Společně s vedry se na mnoha místech objevují lesní požáry. V Britské Kolumbii dnes zuřily minimálně tři, z nichž jeden se podle The Globe and Mail rozšířil na území o ploše asi 50 čtverečních kilometrů. Na západě Kanady panovalo v důsledku horkého a suchého počasí extrémní riziko požárů a krizové složky se podle AP měly na pozoru před možností jejich rychlého šíření.

"Všechny podmínky jsou splněny. Je to soudek s prachem, který jen čeká na jiskru," řekl agentuře Reuters profesor Mike Flannigan z Albertské univerzity v Edmontonu.

Při zrychleném tání sněhu se navíc rozvodnila řeka Fraser, která ústí do moře jižně od centra Vancouveru. "Extrémně vysoké teploty spustily ohromující míru tání ve vyšších polohách u horního toku řeky Fraser," uváděla oficiální výstraha. Podle zpravodajské společnosti CBC varování znamená, že se nejdelší řeka Britské Kolumbie se jistě vylije z koryta, anebo už se tak stalo.

Témata: Počasí Kanada