Krejčíř může být vydán do ČR. Uteče Čechům znovu?

Radovan Krejčíř, foto: Lisa Skinner 8

Autor: Jan Novák, stars24.cz

17. března 2018 18:04

Čech Radovan Krejčíř může být vydán do České republiky. V pátek o tom rozhodl soud v Jihoafrické republice, kde si Krejčíř odpykává trest za kriminální činnost. V Česku byl odsouzen za podvody a české úřady usilují o jeho vydání. Jihoafrický server IOL dnes napsal, že konečné slovo o případném vydání bude mít ministr spravedlnosti Michael Masutha. Krejčíř je v JAR obžalován v dalších kriminálních kauzách napojených na místní podsvětí, upozornil server.

České ministerstvo spravedlnosti ještě nemá informaci o možném vydání Radovana Krejčířeoficiálně potvrzenou; až rozhodnutí jihoafrického soudu obdrží oficiální cestou, zváží další postup, řekla ČTK mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Krejčíř byl v JAR usvědčen v případu obchodování s drogami a pokusu o vraždu a byl odsouzen k 35 letům vězení.

Z České republiky uprchl v roce 2005, když se mu podařilo uniknout policii během domovní prohlídky jeho vily. V ČR byl Krejčíř v nepřítomnosti pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5, za což dostal souhrnný trest 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka.

Po případném vydání do Česka bude mít právo žádat, aby český soud jeho případy znovu projednal v jeho přítomnosti. V JAR se Krejčíř snažil proces vydání zpomalit, v roce 2013 bylo řízení obnoveno u soudu v Kempton Parku. Krejčíř pak znovu proceduru pozastavil oznámením, že požádal o politický azyl; tuto žádost v roce 2016 stáhl a vydávací řízení tak mohlo pokračovat.

Zda je Masutha nakloněn vydání v této kauze, zatím není jasné. IOL připomíná, že Jihoafrickou republiku stojí Krejčíř miliony randů nezbytných k zajištění bezpečnostních opatření; vězeň se údajně několikrát pokusil o útěk. "Bude-li vydán, ušetří to daňovým poplatníkům mnoho peněz. Na druhé straně ale jeho zločiny poškodily Jihoafrickou republiku a jako země bychom měly požadovat spravedlnost," citoval server svůj zdroj.

Krejčířův právník zprostředkoval prohlášení Krejčířovy rodiny, v němž se uvádí, že Krejčířzvažuje možnosti. Proti rozhodnutí o extradici se může odvolat od 14 dní k nejvyššímu soudu a Masutha bude mít na rozhodnutí 180 dní.

Krejčíř utekl policii před téměř 13 lety, nyní je ve vězení v JAR

Základní údaje o případu českého občana Radovana Krejčíře (49), který podle čerstvého verdiktu jihoafrického soudu může být vydán z Jihoafrické republiky do Česka; konečné rozhodnutí učiní jihoafrický ministr spravedlnosti:

 

- Krejčíř, který z Česka uprchl před policejním vyšetřováním, byl v Jihoafrické republice odsouzen za pokus o vraždu, za únos a za obchod s drogami k 35 letům vězení. V JAR čelí obvinění v několika dalších závažných kauzách.

- V Česku je Krejčíř stíhán a souzen (jako uprchlý) v řadě trestních záležitostí. V minulosti byl pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení. V listopadu 2015 Městský soud v Praze uložil Krejčířovi 15 let vězení za snahu o vytunelování státního podniku Čepro a přípravu vraždy celníka. Patnáctiletý trest v sobě zahrnuje i předchozí Krejčířova odsouzení v Česku. Loni v březnu se Krejčíř odvolal.

- Loni v červenci český soud zastavil pro neúčelnost Krejčířovo stíhání za únos podnikatele Jakuba Konečného, který podle obžaloby zorganizoval v roce 2002.

- Krejčíř (narozen 4. listopadu 1968 v Českém Těšíně na Karvinsku) vystudoval Fakultu ekonomickou Vysoké školy báňské v Ostravě. Před útěkem z ČR v roce 2005 podnikal v řadě společností - například ve druhé polovině 90. let působil jako místopředseda představenstva dnes již zaniklé a. s. Staviva se sídlem v Ostravě a byl také předsedou představenstva Corado Holding, a. s. (společnost je v likvidaci). Byl rovněž předsedou představenstva firmy Corimex, a. s., Praha a členem statutárních orgánů řady firem, z nichž mnohé již zanikly. V současnosti je podle internetového obchodního rejstříku společníkem ve firmách TT Real Service, spol. s r.o., K plus G Invest, spol. s r.o. a DKR Invest Praha, spol. s r.o.

- Média označují Krejčíře za miliardáře. K velkému majetku mu údajně pomohla kuponová privatizace na počátku 90. let. Podle tisku se Krejčířovi a dalším lidem ze společnosti Corado podařilo shromáždit tisíce kuponových knížek a výhodně je investovat. Podle tisku byl podezírán z různých obchodních machinací, například při obchodu s lihem.

- Od léta 2005, kdy uprchl z ČR (utekl policistům 18. června 2005 při domovní prohlídce v jeho vile v Černošicích), žil na Seychelských ostrovech. Již dříve si zařídil občanství Seychelské republiky. Na Seychely za ním odjeli i manželka Kateřina se synem Denisem.

- V dubnu 2007 přicestoval Krejčíř ze Seychel pod falešnou identitou do JAR. Byl ihned zatčen a následně propuštěn na kauci. Od listopadu 2013 je za mřížemi. V květnu 2014 začal v JAR první se soudních procesů s Krejčířem a v únoru 2016 ho soud poslal na 35 let do vězení za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami. K výroku o vině Krejčíře a jeho pěti spolupachatelů dospěl soudce již v roce 2015, čekalo se jen na verdikt o výši trestu. Případ se týká únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který údajně zmizel i s 25 kilogramy pervitinu. Krejčíř účast na zločinech odmítá, jeho snaha o odvolání ale byla neúspěšná. V Jihoafrické republice je spojován s řadou dalších zločinů včetně vražd a také je obviňován z několikanásobného pokusu o útěk z vězení; k verdiktu zatím dospěl jen Lukheleho případ.

- Česko, které se domáhá Krejčířova vydání od roku 2007, po Krejčířově odsouzení v JAR oznámilo, že chce dál usilovat o vydání. V JAR se Krejčíř snažil extradiční proces zpomalit žádostí o politický azyl. Tuto žádost ale v roce 2016 stáhl a vydávací řízení tak mohlo pokračovat. Tento pátek podle m ístních médií rozhodl jihoafrický soud, že Krejčíř může být vydán do ČR. Konečné slovo o případném vydání bude mít ministr spravedlnosti Michael Masutha.

Témata: Radovan Krejčíř jihoafrická republika