Tramvaj na D1: Příběh má nečekané pokračování!

Posprejovaná tramvaj u dálnice D1 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. května 2019 14:37

Turbulentním vývojem prochází „kauza“ tramvaje u dálnice D1. V sousedství dopravní tepny se objevila teprve včera, kdy si s ní nikdo nevěděl rady. Za 24 hodin ji však někdo zvládl „zkrášlit“, přišlo se také na to, kdo je jejím právoplatným majitelem. Stroj ale z místa nezmizel.

Od včera hýbe českými médii „kauza“ tramvaje odstavené v těsné blízkosti dálnice D1 kousek za Prahou. Včera na ni upozornili kolemjedoucí řidiči, dnes se policisté museli na místo vrátit. Stroj, který původně patřil do vozového parku pražského dopravního podniku, totiž přes noc někdo posprejoval.

Dopravní podnik potvrdil, že mu vozidlo patřilo. Šlo o jednu z vyřazených tramvají a z evidence definitivně zmizela až v pondělí, tedy den před jejím umístěním vedle dálnice. Za roky úspěšné služby najezdila po pražských kolejích téměř 1,2 milionu kilometrů.

Policie už jméno nového majitele zná a dopátrala se ho i tuzemská média. Za sedmým kilometrem ve směru z hlavního města tramvaj odstavila developerská firma Domo Development, zjistil server iRozhlas.cz. Podle iDnes.cz přišlo společnost pořízení vozidla na 351 tisíc korun.

Firma je jedním z investorů komerční zóny v Čestlicích a Průhonicích. Na přilehlých polích mají vzniknout obchody, autosalony a skladovací prostory, cena investice se má šplhat až k 60 milionům eur. Potvrdily se tedy domněnky, že tramvaj má sloužit k upoutání pozornosti.

Pořád ovšem pokračuje debata, jak bude s tramvají naloženo. Policie odtah nenařídila, protože stroj nebyl vyhodnocen jako překážka v provozu, názory na toto téma se ovšem liší. Kupříkladu nový ministr dopravy Vladimír Kremlík volá po jejím urychleném odstranění z místa.

Témata: Tramvaje Dálnice D1 Policie ČR