Česko má vážný problém. Budeme bez masa?

Hovězí maso

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. dubna 2019 13:42 | Aktualizováno: 8. dubna 2019 14:30

Vyučených řezníků je u nás i v Evropě kritický nedostatek a firmy jsou doslova hladové po profesionálních vyučených řeznících. Pracovní trh v České republice aktuálně postrádá na pět tisíc vyučených řezníků.

Když vezme v potaz fakt, že v učení jich je nyní něco kolem stovky, příležitost najít si ihned po škole dobrou práci rozhodně stojí za zvážení. „Dotazovali jsme se několika velkých firem z oboru a od všech zaznívá prakticky totéž: Ihned jsme schopni přijmout i 50 nových řezníků. Na trhu ale nefigurují jenom velké firmy, máme tu několik set malých a středních, které odborně vyučené řezníky také potřebují. Poptávka po specializované profesionální síle je u nás velká a do budoucna ještě poroste,“ říká ve zprávě, kterou má stars24.cz k dispozici, výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa, Jan Katina.

Řezník v České republice si s přehledem přijde na férové peníze. Do statistik jsou ale započteni všichni, kteří se kolem masa motají. Tím jsou myšleny i nejrůznější pomocné pozice, které jsou samozřejmě také potřeba, ale na přesouvání bedýnek nebo závoz zboží zrovna moc velkých vědomostí nepotřebují. „Všechny tyto pomocné pozice mzdový průměr řezníků snižují. Z našeho vlastního šetření plyne, že v případě standardně fungující firmy si dobrý, odborně vzdělaný řezník vydělává až 40 tisíc Kč hrubého měsíčně,“ vysvětluje Katina.

Současný řezník už není tím, čím býval. Jeho náplň práce může spočívat třeba i v práci s moderními technologiemi. Maso se bude jíst pořád, s tím se musí vegetariáni holt smířit. Kdyby tomu tak nebylo, prodejny masa a uzenin by nahradili třeba zelináři. Ruku na srdce, kolik jste za poslední rok viděli zavřených řeznictví? A podle Jana Katiny se není třeba bát ani robotů.

„Páteř oboru u nás i v zahraničí tvoří střední podniky. I u nich najdeme robotizaci, respektive mechanizaci, ale naše práce stále spočívá především v odborných činnostech, které musí vykonávat kvalifikovaní lidé. Koneckonců ani mechanizace, chcete-li robotizace, se u nás neobejde bez odborně kvalifikovaných pracovníků. S přehledem mohu říci, že za 15 let bude stejná poptávka po řeznicích jako nyní, ne-li ještě větší. Do hry vstupuje populační výkyv, protože starší řezníci odejdou do důchodu a mladí nebudou,“ doplňuje Katina.

Témata: Maso práce