Požár v Českém Švýcarsku: Hasiči se dnes museli obejít bez dronů

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku

Autor: ČTK

20. srpna 2022 21:38

Požářiště v národním parku České Švýcarsko dnes hasiči a strážci kontrolují pozemní cestou. Drony, které pro určení míst s vyšší teplotou používají, kvůli počasí nemohly vzlétnout. Poprvé od vypuknutí největšího požáru v České republice dnes nad Hřenskem výrazněji prší. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Hořet začalo v nejmladším národním parku 24. července.

Ráno se vystřídaly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Podle velitelů jednotlivých úseků byl v noci na místě klid. Žádné plamenné hoření se už neobjevuje. "Bohužel kvůli počasí jsme nemohli využít drony, do terénu tak musí hasiči s větším počtem termokamer. V těžkém terénu je přitom každý kilogram navíc znát," uvedl Rudolf. Hasiči a strážci používají motyky, pomocí kterých místa při obchůzkách rozhrabují. "Dnes není vidět nikde žádné zakouření," řekl Rudolf. Déšť hasiči vítají. "Lépe se dýchá a počasí pomáhá ochladit místa po požáru," dodal mluvčí.

Několik desítek profesionálních a dobrovolných hasičů zůstane v Českém Švýcarsku nejméně do konce srpna. Strážcům místního národní parku pomáhají kolegové z jiných českých národních parků a z Polska.

Témata: požár lesa u Hřenska (červenec 2022) České Śvýcarsko Hasiči