Kdy se otevřou restaurace? Provozovatelé se zřejmě mohou připravovat!

Voda v restauraci, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. listopadu 2020 10:39

Šíření nákazy v posledních týdnech oslabuje. Ještě na přelomu října a listopadu stoupaly denní přírůstky nakažených až k 15 000, v minulém týdnu nárůst jen jednou překročil 6000. Podle systému PES má Česko čtvrtý stupeň. Pokud klesne do třetího, lze restaurace otevřít.

Výpočet skóre PES vychází z hodnoty reprodukčního čísla, tedy průměrného počtu dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, podílu pozitivních ze všech denních testů za posledních sedm dní a počtu nakažených na 100.000 obyvatel v obecné a seniorské populaci.

Roli hraje i klesající nebo rostoucí trend. Podle výše skóre na škále 0 až 100, přičemž 100 je nejhorší, je země zařazena do jednoho z pěti stupňů, na který jsou navázána i opatření.

Pro posun do ještě mírnějšího stupně je třeba sedm dní zůstat na úrovni třetího stupně mezi 41 a 60 body, kterého bylo dosaženo v pondělí. Pokles o deset bodů byl ale těsný, hodnota pozitivity testů byla hraniční, vyplývá ze statistik MZd. Navíc se zvýšilo reprodukční číslo, které je dalším ze zvažovaných parametrů, a dál roste.

Zatímco v nedělo bylo 0,72, dnes už je 0,93. Za hodnotu pod 0,8 mu nejsou přidělené žádné body, vyšší je za pět bodů a nad 1,0 za deset bodů. Reprodukční číslo přitom bylo parametrem, jehož pozitivní vývoj uvolňování umožnil. Mírně vyšší než v pondělí je dnes také podíl testů, naopak klesají počty nakažených i seniorů mezi nimi.

Třetí stupeň skóre znamená další zmírnění opatření. Vláda bude o dalším rozvolňování, týkající se například otevření obchodů či restaurací, mimořádně jednat v neděli. Teoreticky by tak restaurace mohly otevřít už v pondělí.

Témata: Restaurace