Prymula navrhuje další opatření! Omezí kontakty mezi lidmi!

Roman Prymula

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. září 2020 15:36 | Aktualizováno: 26. září 2020 22:03

Ministr zdravotnictví Roman Prymula se chystá zavést další opatření proti šíření koronaviru. Omezí se zřejmě počet osob, se kterými mohou lidé přijít do styku.

"Inspirace bude nepochybně z celého světa, ale půjdeme vlastní cestou. Některá opatření ze zahraničí budou určitě aplikována i u nás. K detailům se ale vyjadřovat nebudu, dokud to nebude projednáno, to by bylo nekorektní. Týká se to omezení kontaktů osob tak, aby nedocházelo k přenosu viru," řekl Novinkám.

"O svatbách se diskutuje, jsou bohužel rizikové. Je popsáno několik případů šíření na svatbách. K omezení dojde, ale zatím ještě není přesné číslo ani doba, od které k omezení dojde. Co se týká běžných oslav a večírků, opravdu bych apeloval, aby k tomu nedocházelo. Každý se může těchto aktivit po dobu dvou, tří týdnů zdržet, a je pravděpodobné, že dojde k centrálnímu omezení, které bude vycházet z počtu osob, které se smějí potkávat," dodal.

Česko podle něj stále nemá vyhráno. Pokles totiž zatím není, ale snížilo se aspoň reprodukční číslo. "Na začátku září byl zcela zřejmý exponenciální nárůst, reprodukční číslo bylo mezi 1,6-1,8, pak došlo k určitému oploštění. Dnešní hodnoty budou ukazovat na reálnou nálož v populaci, protože testů, které se týkají víkendových dnů, mívají obvykle nižší čísla," dodal.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Roman Prymula