Nové ohnisko nákazy: Tatiná kvůli nezodpovědné oslavě zavádí roušky, všichni půjdou na testy!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. srpna 2020 9:58

V Plzeňském kraji za uplynulý týden podle statistik ministerstva zdravotnictví přibylo 100 potvrzených případů nákazy koronavirem. Nová ohniska nákazy se objevila v nemocnici následné péče v Horažďovicích na Klatovsku, kde onemocnělo 34 pacientů a zaměstnanců nemocnice, a také v obci Tatiná na severním Plzeňsku.

Po rodinné oslavě v Tatiné má pozitivní testy deset lidí. Obyvatelé proto musejí nosit roušky nebo respirátory a omezit kontakt s jinými lidmi. Zakázány jsou také veškeré veřejné i soukromé akce.

Chystá se také testování všech obyvatel, které by mělo proběhnout v neděli. Na místě je připravené odběrové sanitní vozidlo zdravotnické záchranné služby a starosta připravil seznamy lidí, které rozdělil do několika skupin. 

Za poslední týden se podle ministerstva uzdravilo 25 lidí. Od začátku pandemie onemocnělo v Plzeňském kraji v přepočtu téměř 148 lidí na 100.000 obyvatel. Je to šestá nejvyšší nemocnost mezi kraji.

Nejvíc nemocných podle krajských hygieniků přibylo za týden na Klatovsku, kde evidují 34 nových případů, od začátku pandemie to je 140 potvrzených infekcí. V Plzni-městě je za týden zjištěno 26 nových nákaz, od začátku pandemie kumulativně 150, naopak na Tachovsku za týden nepřibyl žádný případ.

Na Domažlicku, které bylo na jaře nejzasaženějším okresem v kraji, jsou za týden dva nové případy, kumulativně je jich 360. Nejméně zasažený okres Rokycany má od začátku pandemie 16 potvrzených případů.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Plzeňský kraj