Nové případy! Koronavirus Covid-19 už má v Česku 96 LIDÍ!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

12. března 2020 16:06

V Česku je 96 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, řekl na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Ráno jich bylo 94. Třináct laboratoří v současné době analyzuje dalších 143 vzorků, doplnil předseda vlády. Onemocnění se už objevilo ve všech 14 krajích, nejvíc je jich v Praze. Většina nakažených má mírné nebo žádné příznaky a jsou v domácí karanténě, stav dvou pacientů je vážný.

"Znovu jsem vyzval hygieniky, aby testovali každého, kdo má příznaky. Nejen ty, kdo se vrátili z Itálie. Byl jsme ubezpečen, že to dělají," řekl novinářům Babiš. Kapacity pro testování jsou podle něj dostatečné. Česko podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nakoupí dalších 100.000 sad pro rychlé testování do půl hodiny, bude k dispozici zejména pro testování lidí na hranicích.

"Ukazuje se, že nejlépe funguje zamezit lidem, aby se shromažďovali ve velkém počtu," dodal Hamáček. Zrušeny jsou proto soukromé i veřejné akce nad 30 osob.

Kabinet kvůli výskytu koronaviru vyhlásil na 30 dnů nouzový stav na celém území České republiky. Vyhlásil také zákaz vstupu do ČR cizincům z rizikových zemí, českým občanům se zakazuje cestovat do těchto zemí. Od pátku 06:00 zakázal vstup na sportoviště, do wellness zařízení, do knihoven. Od pátku budou muset být mezi 20:00 a 06:00 uzavřeny restaurace.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš ministerstvo zdravotnictví