Denisa Rohanová našla "chybu v systému"? Rakušan už mluví o změně zákona

Vít Rakušan (STAN)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. listopadu 2022 10:01

Prezidentské volby se blíží, ministerstvo vnitra v tomto týdnu oznámilo, které kandidáty do ní připustí. Je přitom možné, že za pět let už bude úřad volit jiný přístup. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) totiž připustil změnu zákona.

Podle všech indicií jde o reakci na úspěšnou kandidaturu České asociace povinných Denisy Rohanové. Ta ji přitom opřela o podpisy poslanců předchozí Sněmovny, kteří v dolní komoře zasedali před loňskými volbami.

Už v minulosti se navíc řešilo, zdali se zákonodárci mohou podepsat vícero kandidátům. I proto ministr vnitra Vít Rakušan dospěl k závěru, že je třeba revize pravidel.

"Rozdílné výklady zákona o volbě prezidenta mohou vyvolávat otázky, které však nyní může vyřešit jen Nejvyšší správní soud. Po lednových prezidentských volbách se plánuji sejít se svým náměstkem a jeho kolegy nad tím, jaká zpřesnění si zákon zaslouží," uvedl na twitteru.

Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by přitom mohlo stačit uspořádání odborného semináře za účasti soudců i akademického světa, který by pomohl sjednotit výklad.

Témata: Denisa Rohanová Vít Rakušan (STAN) Ministerstvo vnitra