Daniela Kovářová: Bývalá ministryně je zpět ve velké politice, bude senátorkou

Daniela Kovářová

Autor: ČTK

1. října 2022 19:33

Senátorkou ve volebním obvodu Plzeň-město 7 bude Daniela Kovářová (NK). Ve 2. kole senátních voleb získala 54,06 procenta hlasů. Druhý Karel Naxera (TOP 09) dostal 45,93 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Druhého kola voleb se zúčastnilo 18,70 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 44,29 procenta.

V 1. kole získala Kovářová 21,96 procenta hlasů, druhý Naxera 22,93 procenta hlasů. V obvodu Plzeň-město 7 usilovalo letos o senátorský post sedm kandidátů.

V roce 2016 zvítězil v Plzni - městě 7 Václav Chaloupek (OPAT). Ve 2. kole získal 60,71 procenta hlasů. Druhá skončila Dagmar Terelmešová (ČSSD). Voleb se zúčastnilo osm kandidátů.

Kovářová věří, že k výhře jí pomohla intenzivní osobní kampaň

Intenzivní osobní kampaň a setkávání s lidmi i v těch nejmenších vesničkách pomohly podle nové senátorky za obvod Plzeň-město Daniely Kovářové k jejímu zvolení. Při osobní kampani přes půl roku objížděla celý obvod, který kromě plzeňského obvodu Slovany zahrnuje také jižní Plzeňsko a část Klatovska. Kovářová je první nezávislou kandidátkou, která kdy byla v Plzeňském kraji do Senátu zvolena. Zatím neví, do jakého senátního klubu by se chtěla připojit.

"Jsem ráda, že se u nás potvrdilo, že volby se nevyhrávají z křesla pracovny, ale že je třeba se zvednout a jít za voličem a mluvit s každým z očí do očí. Tak jsem vedla kampaň - ne přes média, ne přes stovky plakátů a ne přes desítky billboardů," řekla. S ježděním za voliči nepřestane, čeká ji prý děkovné turné do všech měst a obcí. "Myslím, že voliče přesvědčila kontaktní kampaň a to, že bojuji za normální svět, který moji voliči opravdu chtějí," řekla.

Za předčasné označila otázky, v jakých výborech by se chtěla v Senátu angažovat nebo jaký klub by jí byl nejbližší. "Musím se podívat, jak to nakonec dopadne a kdo v Senátu nakonec zasedne. Jací lidé s jakými prioritami a preferencemi," dodala právnička a exministryně spravedlnosti.

"Prohru přijímám, evidentně jsem neoslovil se svým programem dostatečné množství voličů na rozdíl od mé konkurentky," reagoval na výsledky voleb neúspěšný kandidát, starosta Přeštic Karel Naxera z TOP 09, kandidující za koalici Spolu.

Naxera i Kovářová uspěli ve svých městech a obcích. Kovářová ve "svých" Štěnovicích u Plzně získala 66,98 procenta hlasů, Naxera naopak vyhrál v Přešticích, kde mu dalo hlas 53,19 voličů.

Volební účast ve druhém kole senátních voleb byla v obvodu Plzeň-město 18,7 procenta. Nejmenší práci se sečtením výsledků měla volební komice v Čečovicích na jižním Plzeňsku, kde hlasovali jen tři z 65 voličů, tedy 4,63 procenta. Vůbec nejnižší účast měli ve Vsi Touškově na jižním Plzeňsku, a to 3,91 procenta voličů. Do volební místnosti tam přišlo 11 z 281 voličů. Nejvyšší účast byla také na jižním Plzeňsku, a to v Životicích, kde volilo 25 ze 48 voličů, tedy 52,08 procenta, v Týništi hlasovalo 48,89 procenta voličů.

Kovářová ve druhém kole senátních voleb získala 54,06 procenta hlasů, Naxera dostal 45,93 procenta hlasů. V prvním kole získala Kovářová 21,96 procenta hlasů a Naxera 22,93 procenta hlasů. Dosavadní senátor Václav Chaloupek se do druhého kola nedostal. V obvodu číslo 7 Plzeň-město dosud žádný ze senátorů neobhájil mandát i pro druhé funkční období.

Témata: Daniela Kovářová Senát ČR Volby