Nouzový stav kvůli Ukrajině: Fiala a Rakušan vysvětlili, proč je potřeba!

Petr Fiala (ODS) a v pozadí i Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci po jednání vlády.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. března 2022 11:21

V Česku bude zítra opět zaveden nouzový stav. Tentokrát nikoliv kvůli pandemii covidu-19, ale kvůli uprchlické vlně z válkou zmítané Ukrajiny. Jak vládní politici své rozhodnutí vysvětlují?

Premiér Petr Fiala (ODS) na twitteru ujistil české občany, že jejich života se nouzový stav nijak nedotkne. "Zjednodušeně: NS je vyhlášen pro válečné uprchlíky a ty, kteří se o ně starají. Není vyhlášen pro občany ČR," konstatoval. 

Obsáhleji se k tématu ještě před vyhlášením nouzového stavu vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). "Nouzový stav umožní krajům efektivně zapojit všechny lidské i materiální zdroje, které mají zrychlit proces registrace uprchlíků a zkrátit tak čas, který tito lidé tráví v Krajských asistenčních centrech," uvedl na sociální síti.

Nouzový stav by podle něj pro české občany neznamenal nic. "Nijak by nezasáhl do života běžných lidí, nebylo by nutné jakkoliv omezovat pohyb osob, vzdělávání, zdravotnictví ani obchod či služby," pokračoval vicepremiér.

"Věřím, že ačkoliv sousloví 'nouzový stav' vyvolávalo v uplynulých týdnech a měsících řadu emocí, veřejnost by toto rozhodnutí pochopila a přijala," dodal Rakušan. 

Témata: Vláda ČR Petr Fiala (ODS) Vít Rakušan (STAN)