Babybox by se hodil i v Londýně. Na mrazu tam někdo nechal novorozenou holčičku

Děti, dětské

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. února 2019 15:43

Pochyboval někdy někdo o tom, že tzv. babybox by našel uplatnění i v zahraničí? Příběh ze včerejšího mrazivého londýnského večera by ho nejspíš přesvědčil o tom, že tento vynález Ludvíka Hesse by se neztratil ani ve Velké Británii.

Londýnští policisté dorazili včera po 22. hodině večerní na místo, kde někdo zanechal novorozenou holčičku, která byla sama opuštěná v parku ve čtvrti Newham ve východním Londýně. Teploty se přitom tou dobou pohybovaly jen kolem nuly.

Dítě objevila padesátiletá Rita Zvaliauskieneová spolu se svým synem Ovidiem. „Z té tašky se ozýval hluk. Plakala tak hlasitě, že jsem si zprvu myslela, že jde o zvíře. Ona přitom brečela o život a tím se zachránila,“ řekla britskému deníku The Sun.

„Když jsem odhrnula ručníky, uviděla jsem to miminko a uvědomila si, že je to úplně novorozeně. Doběhla jsem zpátky domů pro nějakou deku. Hodně jsem se o ní bála, ale od začátku jsem věděla, že je to bojovnice,“ popisuje Rita. „Šokovalo mě, že někdo udělá něco tak nehumánního, že nechá dítě někde jen tak,“ dodal její syn.

The baby girl, named Roman by hospital staff, was found in a play park on #RomanRoad, near the junction with #SaxonRd. Police are increasingly concerned for the welfare of her mother who may be in need of urgent medical attention & urge her to contact police or @Ldn_Ambulance pic.twitter.com/mv8s8jxLLw

— Metropolitan Police (@metpoliceuk) 1. února 2019

Policisté se nyní snaží najít matku dítěte. „Jsme čím dál víc znepokojeni vaším zdravotním stavem, proto Vás žádáme, aby jste kontaktovala místní policii nebo nemocnici. Je pro nás důležité zjistit, že jste v pořádku,“ stojí v policejním prohlášení. Obávají se totiž, že matka potřebuje urgentní lékařskou pomoc.

V Británii panuje v posledních dnech neobvykle chladné počasí. Podle deníku Daily Mail byla včerejší noc, během níž bylo opuštěné dítě nalezeno, dokonce nejchladnější nocí letošní zimy. Zatímco v Londýně bylo jen lehce pod nulou, jinde naměřili meteorologové až -15 °C.

Témata: děti Londýn BabyBox