VELKÝ PŘEHLED! Drama skončilo! Chlapci z jeskyně v Thajsku jsou zachráněni, trenéra kritizují i chválí!

thajské děti uvězněné v jeskyni (červenec 2018) 16

Autor: ČTK, stars24.cz

10. července 2018 16:33

Ze zatopené jeskyně v Thajsku se záchranářům podařilo vysvobodit všech 12 chlapců i jejich fotbalového trenéra, kteří tam uvázli před více než dvěma týdny. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na elitní jednotku thajského vojenského námořnictva.

Čtyři mladí sportovci byli zachráněni v neděli, další čtveřice byla z jeskynního komplexu evakuována v pondělí a poslední pětici dostal tým potápěčů ven dnes.

Během dnešní třetí a patrně poslední etapy operace by podle plánu měla jeskyni opustit také trojice vojenských potápěčů ze zvláštních jednotek a lékař, kteří o chlapce v podzemí od jejich nalezení pečovali. Potápěči a lékař ještě z jeskynního komplexu, který se nachází v provincii Čchíengráj, nevyšli.

Sportovci ve věku mezi 11 a 16 roky s 25letým trenérem zůstali v jeskyni uvězněni 23. června. V podzemí je uzavřela stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně. Záchranáři fotbalisty nakonec objevili 2. července na vyvýšené plošině čtyři kilometry od ústí jeskyně. Od té doby je zásobovali potravinami a připravovali evakuaci.

Záchranná operace byla velmi náročná. Po odčerpání velkého množství vody z jeskyně byly některé úseky cesty ven schůdné pěšky, část trasy musely ale děti zvládnout pod vodou a musely proplout velmi úzkými tunely. Někteří z hochů přitom neumějí plavat.

Kvůli tomu a také vzhledem k obtížnému terénu, v němž v pátek zahynul jeden z potápěčů, se zpočátku uvažovalo o tom, že se se záchranou vyčká až do konce monzunového období, tedy do podzimu, aby chlapci mohli z jeskyně vyjít pěšky. Protože se ale ve vzduchu v jeskyni snižovala koncentrace kyslíku a kvůli novým lijákům hrozilo, že se hladina vody opět zvedne, bylo rozhodnuto s evakuací neotálet.

Osmnáctidenní drama sledovala napjatě média po celém světě. Chlapci, kteří vyšli na denní světlo v minulých dvou dnech, byli hladoví, ale nemají žádné vážné zdravotní problémy. Zatím zůstávají hospitalizováni a podstupují lékařská vyšetření.

Trenér chlapců uvázlých v jeskyni je chválen i kritizován

Pochvalné i odsuzující reakce směřují na adresu trenéra mladých fotbalistů, kteří před více než dvěma týdny uvázli v zatopeném jeskynním komplexu na severu Thajska. Pětadvacetiletý kouč je oceňován, že dokázal chlapce ve věku mezi 11 a 16 roky udržet v temné jeskyni v překvapivě dobrém psychickém stavu. Jiní ho ale kritizují za to, že hochy na průzkum pravidelně zaplavované jeskyně v monzunovém období vzal, napsal server BBC. Všech 13 sportovců bylo postupně vysvobozeno, ti poslední z nich dnes.

Pětadvacetiletý trenér se narodil v Barmě a údajně v dětství ztratil oba rodiče. V současné době žije v Thajsku nedaleko barmské hranice. Z rodiny mu zůstala jen babička, kterou jezdí do Barmy navštěvovat.

Po příchodu do Thajska se nejprve stal na několik let buddhistickým mnichem, než se rozhodl ucházet se o práci fotbalového trenéra. Denně prý dál navštěvuje buddhistický chrám. Podle thajských médií učil chlapce uvězněné od 23. června v jeskyni buddhistické meditační techniky.

Když záchranáři 2. července skupinu 13 sportovců našli na vyvýšeném místě asi čtyři kilometry od ústí jeskyně, poslal rodičům svých svěřenců dopis, v němž se za nerozumnou výpravu do jeskynního komplexu omluvil. Několik rodičů mu prý již odpovědělo, že mu to nebudou vyčítat.

"Slibuji, že se o děti co nejlépe postarám," uvedl rovněž v dopise. Podle médií byl trenér ze skupiny nejslabší, když ji záchranáři našli, protože odmítal jídlo, které si tým s sebou do jeskyně přinesl, a místo toho ho rozděloval chlapcům.

Thajský premiér potvrdil, že chlapci dostali léky proti úzkosti

Thajský premiér Prajutch Čan-Oča dnes potvrdil, že chlapci dostali léky proti úzkosti, než je potápěči vyprostili z jeskyně. Premiér tak na tiskové konferenci v Bangkoku reagoval na otázku, zda byli chlapci před záchranou uspáni.

"Kdo by je uspal chloroformem? Jak by se pak mohli dostat ven? Dostali jen to, čemu se říká anxiolytika - tedy léky, díky kterým se nerozruší, nevystresují," citovala premiéra agentura AP.

Finský potápěč Jani Santala, který v Thajsku pomáhal při záchranném úsilí, už před několika dny novinářům řekl, že "nejsnazší by bylo, kdyby byli chlapci téměř v bezvědomí. Pak by je potápěči mohli dostat ven mnohem snáz, protože by se nehýbali a nemohli zpanikařit".

"Bylo by to děsivé, ale se správnými léky by se to dalo zvládnout. Z hlediska potápěčského záchranáře by to byl nejjednodušší způsob. Uvést je téměř do bezvědomí, dát jim masku a pak nechat profesionální potápěče, aby je přepravili jako balík," řekl Santala už v pátek rozhlasové stanici BBC.

Drama mladých fotbalistů a trenéra skončilo po 17 dnech šťastně

23. června - Skupina 12 chlapců ve věku 11 až 16 let a jejich pětadvacetiletý fotbalový trenér vstoupili do jeskyně Tcham Luang Nang Non na severu Thajska. Tam je překvapila stoupající hladina vody, před kterou se ukryli v síni asi čtyři kilometry od vchodu, kde je nakonec voda uvěznila.

25. června - Thajští záchranáři se dostali několik kilometrů dovnitř a mohli vstoupit do druhé komory od ústí jeskyně. Na místě našli věci, které patřily chlapcům. Během hledání pumpovala silná čerpadla z jeskyně miliony litrů vody.

2. července - Chlapce a jejich trenéra nalezli po devíti dnech záchranných akcí potápěči živé na vyvýšenině v hloubi jeskyně. Kromě příslušníků thajského námořnictva se do akce zapojili i čtyři zkušení britští jeskynní potápěči, několik expertů americké armády a záchranáři z Číny, Austrálie, Barmy nebo Laosu.

3. července - Intenzivně se řešilo, jak chlapce, kteří neumějí plavat, dostat z jeskyně, která může být po dalších deštích zcela zaplavena. Zatímco thajské úřady zvažovaly variantu naučit chlapce používat potápěčskou výbavu a dostat je ven co nejdříve, mezinárodní jeskynní záchranáři se shodovali, že taková akce by byla velmi nebezpečná. I zkušeným potápěčům trvalo zdolání náročného úseku tři hodiny.

6. července - Při záchranných akcích v jeskyni zemřel bývalý příslušník thajského námořnictva. Muž, který se na záchranné misi podílel jako dobrovolník, ztratil pod vodou vědomí a zdravotníkům se ho už nepodařilo oživit.

- Mezinárodní fotbalová federace FIFA pozvala chlapce na finále světového šampionátu v Rusku, které se bude hrát 15. července v Moskvě.

7. července - Chlapci poslali prostřednictvím záchranářů vzkazy, omluvný dopis poslal trenér, který chlapce do jeskyně zavedl. Záchranáři také pokračovali v hledání alternativní únikové cesty a vrtali do skály v oblasti jeskyně.

- Dva hasiči z ČR, kteří se do Thajska vypravili o den dříve s nabídkou pomoci, zjistili, že uvažovaná extrémně výkonná česká čerpadla nelze na místě z technických důvodů použít.

8. července - Thajské úřady nejprve informovaly, že potápěči zahájili operaci, jejímž cílem je dostat školáky a trenéra z jeskyně. Do večera se podařilo zachránit první čtyři chlapce, poté byla akce přerušena.

9. července - Záchranáři vytáhli ze zatopeného jeskynního komplexu na severu Thajska další čtyři chlapce.

10. července - Z jeskyně byli zachráněni poslední čtyři hoši i jejich trenér. Drama tak po 17 dnech skončilo.

Témata: Thajsko thajské děti uvězněné v jeskyni (červenec 2018)