Zemětřesení na Haiti: Lidé se bouří, vláda jim nepomáhá!

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. srpna 2021 20:18

Na Haiti velmi roste nespokojenost kvůli nedostatečné vládní pomoci oblastem, které v sobotu zasáhlo silné zemětřesení. Podle agentury Reuters tam vláda nebyla schopná dopravit dostatečné množství jídla, pitné vody či stanů.

Poskytnutí pomoci ztěžují ozbrojené gangy, které kontrolují významné komunikace. Situaci zkomplikovaly i silné deště, jež doprovázely tropickou bouři Grace. Podle posledních údajů na Haiti kvůli zemětřesení zahynulo zhruba 2000 lidí, počet ale zřejmě není konečný.

"Z vlády sem nikdo nepřijel a nikdo nic neudělal," řekl agentuře Reuters pastor Roosevelt Milford. Podle něj v oblasti města Les Cayes, kde zemětřesení udeřilo nejsilněji, chybí jídlo, pitná voda, stany a další úkryty, kde by se lidé mohli schovat před vydatnými dešti. Jeho slova potvrzují i lidé, kteří se nacházejí ve stanovém městečku v Les Cayes.

Kvůli zemětřesení přišly o obydlí desítky tisíc lidí, další obyvatelé se nechtějí do staveb vrátit, protože se obávají narušené statiky. Oblast navštívil premiér Ariel Henry, který slíbil větší pomoc ze strany státu, která se ale zatím podle Reuters neprojevila.

Vedoucí haitské civilní ochrany Jerry Chandler uvedl, že vláda pomoc do oblasti zaslala. Na Haiti ale panuje silná kriminalita a zločinecké gangy kontrolují provoz na některých klíčových komunikacích z hlavního města Port-au-Prince. V úterý Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) uvedl, že s ozbrojenci uzavřel dohodu, aby do postižené oblasti mohla projet humanitární pomoc.

Situaci na místě ztěžují také silné deště, které zasáhly postiženou oblast v pondělí a úterý. Úřady se obávaly záplav a sesuvů půdy. Zemětřesení také poničilo nemocnice a zdravotnická zařízení.

Na Haiti míří mezinárodní pomoc. OSN uvolnila osm milionů dolarů ze svého fondu pro mimořádné události, Evropská unie zašle na Haiti tři miliony eur. Na Haiti vyrazil také mezinárodní tým expertů, jehož součástí jsou i dva příslušníci českého hasičského sboru. USA v úterý ohlásily, že vyšlou osm helikoptér, jež mají pomáhat s vyprošťovacími pracemi. Jídlo a léky zaslaly také okolní země.

Země, která patří k nejchudším na americkém kontinentu, se stále úplně nevzpamatovala z ničivého zemětřesení v roce 2010. Tehdy zahynulo nejméně 200.000 lidí a velké škody na majetku hlásilo hlavní město Port-au-Prince.

Témata: Zemětřesení Haiti Zemětřesení na Haiti