Přísné hypotéky si vybraly krutou daň! Češi už půl roku zoufale hledají alternativy!

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

29. března 2019 12:25

Přísnější podmínky pro poskytování hypoték a vyšší základní úrokové sazby si vybraly svou daň. Tisíce Čechů citelně zasáhla loňská rozhodnutí České národní banky, a tak teď musí hledat rozumné alternativy. Roste především počet zájemců o podnájmy.

V pondělí to bude půl roku, co Česká národní banka zásadně zpřísnila podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů. Hypotéka nově nesmí přesáhnout devítinásobek ročního příjmu žadatele ani 45 % jeho čistého příjmu. Zavedená opatření vedla podle dostupných statistik k tomu, že až čtvrtina potenciálních zájemců na úvěr nedosáhne.

„Skupina lidí, kteří nedosáhnou na hypoteční úvěry, citelně roste,“ připustila pro stars24.cz Jarmila Odehnalová z M&M Reality. Někteří lidé tak už půl roku zoufale hledají alternativy, tou nejčastější je nájemní bydlení. Zájem o podnájmy je obrovský i z jiných důvodů, třeba studenti ve velkých městech stále častěji preferují nájemní bydlení před životem na kolejích.

Dopady říjnových opatření České národní banky okomentoval kolega Odehnalové Jan Martina. „V okamžiku, kdy se nemovitost přiblíží správně nastavené tržní ceně, je stále její prodej otázkou dnů či týdnů,“ konstatuje.

Prodávající strany se tím pádem rozhodnutí centrálních bankéřů moc nedotklo. „Stále je vhodný čas prodat nemovitost. Ceny sice již víceméně stagnují, ale kupní síla je i nadále silná a prodává se za částky, které byly před 12 měsíci téměř nepředstavitelné,“ dodává Martina.

Naopak pro potenciální zájemce, kteří jsou i přes opatření ČNB na hypotéku schopni dosáhnout, mají odborníci dobrou zprávu. Stále jsou totiž k mání úvěry s úrokovou sazbou pod tři procenta. Ještě v únoru se dala sjednat hypotéky s úrokem 2,74 %. „Kdo uvažuje o financování vlastního bydlení s pomocí hypotéky, neměl by vyřízení úvěru příliš dlouho odkládat,“ říká pro stars24.cz analytik serveru HYPOnaMÍRU.cz Lukáš Komínek.

Zároveň však připouští, že úspěšnost zájemců snížila ČNB nejen zpřísněním podmínek, ale i zvyšováním základní úrokové sazby. „Při vyšších sazbách projde méně žadatelů o hypotéku ukazatelem DSTI, který nařizuje, aby celková měsíční splátka všech úvěrů nebyla vyšší než 45 % čistého měsíčního příjmu. Hypotéky se tak stávají při vyšších sazbách méně dostupné,“ shrnuje.

Témata: hypotéky ČNB Bydlení nemovitosti