Zkrácení rodičovské dovolené? Kupka se nebrání, jiný názor mají Piráti

Martin Kupka

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. listopadu 2022 13:40

Fialova vláda hledá, kde by mohla ušetřit peníze pro státní rozpočet. Úspory by mohla hledat i u státní pomoci rodinám s nejmenšími dětmi. Co je na stole?

Národní ekonomická rada vlády navrhla v rámci opatření na konsolidaci veřejných financí zkrácení rodičovské dovolené i snížení příspěvku. Vláda o tom hodlá přinejmenším debatovat, což naznačila slova ministra dopravy Martina Kupky (ODS). 

"V České republice je bezkonkurenčně nejdelší. I tři roky jsou významnou pomocí," řekl v pořadu Partie na CNN Prima News. V současnosti může být jeden z rodičů na rodičovské až čtyři roky.

Piráti se zase jako koaliční partner občanských demokratů jasně vymezili proti snižování příspěvku pro rodiny. "Za Piráty rozhodně ne. Krize dopadá výrazně právě na rodiče s malými dětmi, navíc chybí kapacity předškolní péče," uvedl na twitteru Ivan Bartoš. 

"Naopak chceme navýšení rodičáků o inflaci a jejich automatické valorizace - tak se ostatně zvyšují i platy poslanců, dopřejme to konečně i rodinám," dodal ministr pro místní rozvoj. 

Témata: rodičovský příspěvek rodina Martin Kupka (ODS) Ivan Bartoš (Piráti)