Dálnice D1 na 99. kilometru na Prahu jede jedním pruhem. Stála 19 hodin!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz

17. ledna 2018 16:09

Dálnice D1 na 99. kilometru u Větrného Jeníkova směrem na Prahu je po úterních nehodách několika desítek aut stále sjízdná jen jedním pruhem. Oběma pruhy by se tam mělo začít jezdit okolo 17:00, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Kolona aut ještě kolem 15:00 podle serveru http://www.dopravniinfo.cz/ měřila asi 11 kilometrů. Další kolony jsou kvůli odstaveným kamionům ve stejném směru D1 kolem 145. kilometru.

Vzhledem k přetrvávajícím špatným klimatickým podmínkám policie zvažuje omezení nejvyšší povolené rychlosti na dálnici na 80 kilometrů v hodině. Dojít k tomu podle policejní mluvčí Dany Čírtkové může každým okamžikem. Řidiči jedoucí po D1 se o tom doví na proměnných informačních tabulích. Kraj s ohledem na nepříznivou předpověď počasí lidem doporučuje omezit cestování a dálnici se zcela vyhnout.

Problematická byla dnes odpoledne sjízdnost také na jiných silnicích Vysočiny, například na I/38 u Želetavy a na I/34 u Pelhřimova. U větrného Jeníkova blokují dopravu odstavené kamiony. Objízdná trasa D1 po II/602 mezi Velkým Meziříčím, Jihlavou a Pelhřimovem byla průjezdná.

Kolem 145. kilometru D1 směrem na Prahu u Velkého Meziříčí pořád zdržují provoz odstavené kamiony, které opustili řidiči. "Ti navíc hazardují se svými životy, neboť přechází dálnici přes rozjetý opačný směr," informoval kraj v tiskové zprávě. "Až při kolapsu dálnice, kdy kamiony musí zůstat stát a blokují jízdní pruhy, si znovu připomeneme absenci jakýchkoli funkčních a kapacitně vyhovujících odstavných ploch pro nákladní vozy u dálnice," podotkl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD).

Kolem 99. kilometru D1 u Větrného Jeníkova v úterý havarovalo několik desítek vozidel. Dálnice pak byla obousměrně uzavřena kolem 12:30. Na Brno, kde bylo havarovaných aut méně, se začalo opět omezeně jezdit za 2,5 hodiny. Jeden jízdní pruh na Prahu byl otevřen dnes před 08:00. Pracovníci podle Rýdla v těchto místech ještě dokončují čištění dálnice a opravu svodidel.

Podle údajů ŘSD zůstalo na D1 u Větrného Jeníkova po úterních nehodách přes 50 aut. Policie zatím uváděla 36 havarovaných vozidel, z větší části nákladních. Podle Čírtkové se čísla ještě zpřesňují. Zraněno bylo deset lidí, převážně lehce. Osobní auta se z kolony za nehodami postupně dostala, kamiony na dálnici zůstaly do dneška.

Témata: Dálnice D1 dálnice silnice Dálnice