Zlatí hoši Marek, Rachůnek a Vašíček: Deset let od hokejové tragédie v Rusku!

Letecké nehody 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. září 2021 16:06

Na den přesně před deseti lety zasáhla český hokej mimořádná tragédie. Trojice reprezentantů a mistrů světa zahynula při letecké nehodě v ruské Jaroslavli. Právě mířili na zápas, který se už nikdy neodehrál.

Na jaře 2011 ještě Jan Marek (†31) a Karel Rachůnek (†32) vybojovali bronzové medaile na MS, o rok dříve to bylo dokonce zlato. Josef Vašíček (†30) se stal mistrem světa již v roce 2005. 7. září 2011 jejich životy vyhasly.

Lokomotiv Jaroslavl, kde všichni hráli, měl toho dne vstoupit do nové sezóny KHL utkáním v Minsku. Letounu Jak-42 se 44 lidmi na palubě se krátce před 16. hodinou nepodařilo včas odpoutat od země. Stroj spadl asi 500 metrů od ranvejem, rozlomil se a začal hořet. Část navíc spadla do Volhy. 

Kromě Marka, Rachůnka a Vašíčka zemřel i slovenský útočník Pavol Demitra a dalších 31 pasažérů a osm členů posádky. Katastrofu přežil pouze palubní inženýr Alexandr Galimov. 

Rozloučení s českými reprezentanty proběhlo 11. září na zcela zaplněném Staroměstském náměstí v Praze, kde se o rok dříve slavil zisk dosud posledního titulu mistrů světa. 

Oficiální vyšetřování označilo za viníka ředitele letecké společnosti, který měl zapříčinit, že posádka nebyla dostatečně vyškolena a neměla právo letoun Jak-42 řídit. Piloti se měli vážných chyb, ač ne s tak tragickými dopady, dopouštět již dříve. 

Témata: Vašíček Rachůnek Marek hokej