Policie není mateřská! Pražský soudce se nevídaně opřel do státního zástupce

Policie ČR, Praha

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. ledna 2019 15:51

Před rokem a půl se mu změnil život. Zásah policisty Šimona Vaice se mnohým mohl zdát jako nepřiměřený, ujíždějící motorkář skončil s vážnými zraněními v nemocnici. Nyní však našel zastání u pražského městského soudu a konečně může mít klid.

„Byl to legální, úspěšný a legitimní zákrok policie,“ zhodnotil dnes dle webu tydenikpolicie.cz u Městského soudu v Praze soudce Luboš Vlasák zásah policisty Šimona Vaice, který v červenci 2017 svým služebním vozem zatarasil cestu ujíždějícímu motorkáři v Těšnovském tunelu. Odvolání státního zástupce tak zamítl jako neodůvodněné.

Dnešní soudní líčení se neslo v neobvyklém duchu, když soudce Vlasák před zraky všech přítomných detailně popisoval státnímu zástupci svůj pohled na celý případ. Policistu Vaice hájil slovy, že by byl chudák, kdyby v tunelu nezůstal stát a dovolil tak motorkáři vjet do centra Prahy, kde tou dobou bylo plno lidí.

Policista Šimon Vaic právě dorazil k Městskému soudu v Praze. Podporu mu přišli vyjádřit kolegové i zástupce policejních odborů. pic.twitter.com/Ew6gXj3EB9

— Týdeník Policie (@TydenikPolicie) 15. ledna 2019

„Co ten policista měl jako dělat? Čekat, než se motorkář unaví?“ ptal se se značnou dávkou nadsázky soudce Vlasák a dodal: „Kdyby policista neudělal v tunelu zátaras, motorkář by pravděpodobně narazil do vozidel čekajících na červenou.“ Motorkář tehdy policistům zběsile ujížděl, mimo jiné měl hned několik platných zákazů řízení.

„Policie není mateřská školka, mají jasný úkol, chránit občany této země,“ konstatoval soudce pražského městského soudu. „Na rozdíl od GIBS řešíme i to, co by se mohlo stát po výjezdu motocyklisty z tunelu. Nikdo neřešil, kolik semaforů na červenou motorkář projel. Jaký byl provoz.“

„Šlo vám jen o ten jeden paragraf na pana Vaice,“ řekl soudce závěrem s tím, že judikatura v této oblasti je prý chabá, ale policisté se nesmí bát. Nadále však panují obavy, že policista Vaic nemá vyhráno, celý případ může skončit u Nejvyššího soudu.

Témata: krimi Policie ČR policie Praha soudy