Uskuteční se další Live Aid? Kapela Queen něco naznačila!

Kytarista Queen Brian May.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. května 2019 10:05

Pro mnohé lidi to byl zážitek na celý život. V roce 1985 se uskutečnil charitativní koncert Live Aid, na němž vystoupili i legendární Queen. Jejich kytarista Brian May teď připustil, že by si podobnou akci rád zopakoval. Organizace se však musí chopit mladší generace.

Vystoupení Queen na pověstném koncertě Live Aid v roce 1985 je mnohými odborníky označováno za historicky nejlepší. Freddie Mercury a spol. přitom tenkrát rozhodně nebyli sami, kdo si omotal celý tehdejší západní svět kolem prstu.

V londýnském Wembley a ve Philadelphii tenkrát vystoupili rovněž U2, Phil Collins, Madonna, Elton John, David Bowie, Mick Jagger a spousta dalších hvězd. V televizi sledovalo charitativní koncert přes 1,5 miliardy lidí. I to jsou důvody, proč se o uspořádání podobné události mluví i dnes.

Nejnověji o dalším Live Aid promluvil kytarista legendárních Queen Brian May, podle kterého by se velký koncert měl věnovat boji s klimatickou změnou. Koncert v roce 1985 se konal kvůli získání potřebných financí na potlačení hladomoru v Etiopii. Konečný výtěžek přesáhl 280 milionů dolarů.

„Nejspíš by bylo potřeba, aby mladší generace chytila býka za rohy,“ řekl May britskému deníku Daily Mirror. „Pomohli bychom, jak jen by to bylo možné, ale myslím si, že přesně to je potřeba,“ dodal kytarista, který se domnívá, že iniciativy by se v takovém případě měli chopit mladší.

May přiznal, že v dnešním nabitém kalendáři plném koncertů a hudebních festivalů nemusí být uspořádání takové akce tak jednoduché, jako to bylo před 34 lety. Dostat všechny kapely v jeden den na jedno nebo dvě místo může být v dnešních podmínkách prakticky nemožné.

Na původní Live Aid už se v minulosti povedlo navázat. Přesně dvacet let poté, v roce 2005, se v řadě světových metropolí uskutečnily vystoupení v rámci Live 8. Koncert předcházel summitu zemí G8, na němž se jednalo o pomoci rozvojovým zemím. Vystoupili mimo jiné Paul McCartney, Linkin Park, R.E.M., Coldplay nebo Pink Floyd.

Témata: Live Aid skupina Queen Hudba