Nepříčetný Liam Neeson? Nejdřív chtěl zabít černocha, teď přišlo tohle!

Liam Neeson

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

30. března 2019 17:45

Hollywoodský herec Liam Neeson si v únoru pěkně zavařil, když prohlásil, že chtěl před desítkami let zabít černocha. Ačkoliv se ihned omluvil, byl nadále označován za rasistu. Teď se po několika týdnech k celé věci vrátil. Co vzkázal kritikům?

Irský herec Liam Neeson si počátkem února pěkně zavařil v rozhovoru ke svému novému snímku Mrazivá pomsta, v němž ztvárnil otce, který touží po pomstě za smrt svého syna. Rozpovídal se totiž o momentu před více než čtyřiceti lety, kdy někdo brutálně znásilnil jeho kamarádku. Útočník měl být tmavé pleti.

„Chodil jsem městem s obuškem a doufal, že nějaký černoch vyjde z hospody a pustí se se mnou do sporu. Abych ho mohl zabít. Trvalo mi to asi týden, možná týden a půl, než jsem to překonal, “ řekl tehdy populární hollywoodský herec, svými poznámkami ovšem rozpoutal hotovou bouři.

V pořadu Good Morning America se sice omluvil slovy, že v žádném případě není rasista a že by se zachoval stejně, kdyby útočníkem byl běloch. Fanoušci na sociálních sítích ale byli z Neesonových komentářů i následné obhajoby znechuceni. Včera Neeson přispěchal s další omluvou.

„Během posledních několika týdnů jsem mluvil se spoustou lidí, kterých se dotklo moje impulzivní líčení brutálního znásilnění mé kamarádky před 40 lety i neakceptovatelný způsob, jakým jsem tenkrát reagoval,“ uvedl ve vyjádření.

„Ta hrůza, co se stala mé kamarádce, u mě tenkrát spustila iracionální myšlení, které nereprezentuje to, kým skutečně jsem. Ve snaze tyto pocity vysvětlit jsem se dotkl spousty lidí. Komentáře, které jsem řekl, nijak nereflektují, kým skutečně jsem a jak se chovám. Byly však urážlivé a rozdělující, proto se za ně omlouvám,“ pokračoval.

Kvůli jeho únorovým komentářům byl zrušen slavnostní nástup po červeném koberci během newyorské premiéry Mrazivé horečky. Film si navíc v kinech vedl velice špatně a nenašel si mnoho diváků.

Témata: Liam Neeson rasismus