Šok: Byla Diana v době smrti těhotná? Nemusela zemřít! Stačila jedna maličkost a byla tu dodnes!

Princezna Diana

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. září 2018 20:21 | Aktualizováno: 24. září 2018 8:51

I dvě desítky let po smrti zůstává Diana podle průzkumů veřejného mínění u Britů oblíbenější než její někdejší choť, princ Charles, se kterým se po nevydařeném manželství bez lásky rozvedla v roce 1996. K její smrti ale nemuselo dojít. Stačila jedna maličkost.

Uznávaný patolog Richard Shepherd ohledával těla těl při mnoha tragédiích. Pro deník Daily Mail zavzpomínal na srpnový den v roce 1997, kdy zemřela princezna Diana. Shepherd prohlížel její tělo při vyšetřování její smrti. 

Lidé se ho prý dodnes ptají, jestli byla Diana v době smrti těhotná. "Já jsem si ale vždy dával pozor na to, abych nic neřekl," uvedl lékař s tím, že těhotná nebyla.

"Přál bych si, abych mohl říct, že by zemřela, ať by se stalo cokoliv. Že zkrátka neměla šanci přežít. Faktem ale je, že kdyby měla zapnutý bezpečnostní pás, byla by na svatbě svých synů prince Williama a prince Harryho," šokuje lékař.

Po Dianině smrti ve francouzské metropoli po boku jejího přítele Dodiho Al-Fayeda hrozilo královské rodině, že ztratí loajalitu a důvěru Britů i kvůli chladné a pozdní reakci na princeznino úmrtí. Dnes je monarchie patrně nejpopulárnější institucí veřejného života.

Toto pozoruhodné znovuzrození je nejspíš nejvýznamnějším Dianiným dědictvím, shodují se pozorovatelé. Její synové, dnes pětatřicetiletý William a o tři roky mladší Harry, totiž zdědili Dianinu empatii, lidskost a otevřenost.

Nedávná anketa institutu ICM ukázala, že většina Britů (51 procent) by raději viděla na královském trůně prince Williama než jeho otce a následníka Charlese. Podle ankety agentury YouGov si jen třetina Britů (36 procent) myslí, že bývalý Dianin manžel je pro monarchii užitečný.

Jeho milenka z dob sňatku s Dianou a nyní manželka Camilla Parkerová-Bowlesová si vede ještě hůře. Jen 14 procent Britů se domnívá, že by se měla stát královnou, pokud Charles jednoho dne vystřídá současnou panovnici Alžbětu II.

Zatímco lady Diana Spencerová a princ Charles se podle princezniných slov potkali před svatbou v roce 1981 jen 13krát, další generace královské rodiny už není omezována ve výběru partnera: princ William si tak mohl dopřát celých osm let, než pojal za manželku neurozenou Catherine Middletonovou.

Ta si už jistě nedělala iluze a byla si vědoma toho, že součástí její nové role budou mnohdy ubíjející oficiální povinnosti a život celebrity pod drobnohledem. Partnerkou prince Harryho je americká herečka Meghan Markleová.

Výročí úmrtí Diany v pouhých 36 letech si Britové připomínají například výstavou jejích osobních věcí v Buckinghamském paláci nebo několika humanitárními akcemi pro děti. Její synové objednali sochu, která bude později tento rok vztyčena u Kensingtonského paláce.

V místě Dianina někdejšího bydliště na západě Londýna už byla na její památku zřízena takzvaná Bílá zahrada, která bývá pro veřejnost otevřena v jarních a letních měsících. 

Témata: Lady Diana Lady Diana