Radek Banga drsně promluvil o útoku na Feriho!

Radoslav Banga, známější pod pseudonymem Gipsy, je rapper, zpěvák, textař a hudebník romského původu, který již od svých 13 let působí na české hip hopové scéně. 9

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

22. dubna 2019 21:24 | Aktualizováno: 24. dubna 2019 6:09

K útoku na poslance Dominika Feriho (TOP 09), který měl zřejmě rasistický motiv, se na sociálních sítích vyjádřily i některé známé osobnosti. Jednou z nich je zpěvák Radek Banga, který má s rasistickými urážkami kvůli svému romskému původu své zkušenosti!

„Jel jsem na Moravu a nějací dva pánové se jali pěstí. Hele, můžeme spolu politicky nesouhlasit, ale fyzicky se nenapadáme. Snažil jsem se jim to vysvětlit, ale co se dá dělat,“ ¨popisoval incident nejmladší český poslanec.

Útočníci prý říkali něco o „negrech". Poslanec tvrdí, že s jedním z útočníků se už v minulosti setkal. „Mladšího útočníka jsem nikdy předtím neviděl, nemluvil s ním, ani ho nijak neprovokoval. Staršího totéž s výjimkou, že jsem ho potkal na stejné akci dva nebo tři roky zpátky. Tehdy mi vyrazil sklenku z ruky a začal do mě strkat," vzpomíná Feri. 

„Útok na Feriho je další ukázkou totální ubohosti některých lidí v naší zemi. Věřím v adekvátní reakci Policie ČR a následné potrestání útočníků, jejichž identitu jistě již znají..“ vzkázal prostřednictvím sociálních sítí Radek Banga.

Romský zpěvák má sám s projevy rasismu své zkušenosti. Když kritizoval ocenění skupiny Ortel v anketě Český slavík, chodily mu pěkně ošklivé zprávy. Autoři některých nenávistných komentářů dokonce skončili u soudu. Jeden z nich musí například opracovat sto hodin veřejně prospěšných prací.

Ke kauze Feri se vyjádřil i režisér Jan Hřebejk. Ten se navezl do údajných útočníků, kteří šarvátku svádí na větší množství vypitého alkoholu. „A těm útočníkům už nenalejvat,“ rýpnul si filmař.

Témata: Dominik Feri Muži kteří údajně napadli Dominika Feriho Radoslav Banga Jan Hřebejk